Több mint ezren a „jubileumi” Hajta túrán

Több mint ezren a „jubileumi” Hajta túrán
2022.05.13.

Talán legrégebbi szabadidősport és közösségi eseménye városunknak a Hajta gyalogos túra, amit már több mint három évtizede, minden esztendőben megrendeztek. Sorban a 30+1-re került sor, május 7-én, szombaton, amikor a patinás természetjáró túra „jubileumi” rendezvényét tartották

Miért kapta a szervezőktől ezt a furcsa „jubileumi” 30+1. jelzőt a Zagyva – Hajta túra? A választ a szabadidősport eseményt az utóbbi években rendező Jászberényi Triatlon Sportegyesület szervezőinél kell keresni. Már jó néhány esztendővel ez előtt tervezték, hogy egy nagyszabású sportos közösségi szabadős esemény keretében ünneplik meg, a túra történetének jubileumi 30. eseményét, de az idők sodrában sok minden akadályozta az ötlet megvalósítását. A világjárvány korlátozásai miatt ugyan nem maradt el az egyik évben sem, a Faragó László, Laci bácsi által létrehozott népszerű rendezvény, de két egymást követő alkalommal is, csak szeptemberben volt lehetőség a lebonyolítására. Így a valójában harmincadik rendezés, egy bizonytalan időszakban, 2021 őszén megvolt, de jubileumi körítést nem kapott. Ehhez a szervezők egy pályázat segítségével szerettek volna támogatást szerezni, ami abban az időszakban csak döcögősen ment. Szerencsére 2022-ben végre nem volt akadálya a májusi rendezésnek és a pályázat is sikeres volt, így lehetett végre hagyományos idejében megtartani, az ugyan már 31., de ennek ellenére jubileuminak nevezett túrákat.

A támogatásnak köszönhetően a résztvevőknek nem kellett nevezési díjat fizetni, ingyen indulhattak a túrák valamelyikén, mindehhez csak egy online regisztrációra volt szükség. Örvendetesen sokan választották hétvégi programnak a Hajta túrát, családok, baráti társaságok, munkahelyi közösségek indultak élményeket szerezni, a harsogóan zöldbe öltözött természetbe. Az indulás és érkezés helye ez alkalommal átkerült a hűtős strandra, ahol az üzemeltető Lehel Termálfürdő Kft. ideális körülményeket kínált, sőt a túrák teljesítőinek biztosította a medencék használatát, kipihenni a gyaloglás fáradalmait. Az elmúlt években szokásosan választható három táv mellett, most egy negyedik is került, melyen egy jubileumi, retró, 50 kilométeres túrára lehetett indulni. Legnépszerűbbnek persze a rövidebb távok bizonyultak, a Zagyva menti sétatúra 10 km-es útvonala a folyó háborítatlan ártéri erdőiben és rétjein tett egy kört, a Zagyva – Bán hegy 16 kilométerén az egykor patinás szőlőtermelő vidék eperfákkal szegélyezett présházas dűlőútjait járhatták be. A kerekudvari kápolna szomszédságában elterülő árnyas réten, ismét várta a túrázókat az inni-enni valót kínáló COOP frissítő pont, ahol mindig jó pihenni egy keveset. A túrák utóbbi éveiben legkapósabb frissítő étek, a Konkoly féle abárolt szalonna, ez alkalommal is sláger volt népszerűségéből mit sem vesztett, a Sütőház Kft. kenyerére kockázva az utolsó falatig elfogyott frissítő pontokon és a célban is. A túrák eredetileg leghosszabb, a Zagyva - Hajta 28 km-es távját is sokan választották, ami most új utakra vitt. A Hajta mocsár természetvédelmi terület szélén, egy új madármegfigyelő kilátótorony épült, amit alig valamivel a túra előtt készült el, így ennek bemutatását, érintését, mindenképpen az útvonalba kellett illeszteni. A Hajta egy részén áttekergő táv népszerű pontja volt ismét, a szervezők által Hajta szívének hívott, autentikus Nagy - Király tanya, nyugalmat árasztó miliőjében elücsörögni, élvezve a vendéglátók gondoskodását. A retró 50 km-es megmérettetésre ugyan csak maroknyian vállalkoztak, de szinte valamennyien teljesítették a gyaloglást, bejárva a Hajta után Újerdő, Tötevény és Homok, valóban homokos, végtelenül hosszúnak tűnő dűlőutjait. Útjuk során érintették a Sisa József alapította művésztelep erdőben megbúvó, romantikus épület együttesét és elhaladtak az egykori Hajta túrákon, hajdanán még ellenőrző pontnak helyet adó, Homoki kápolna mellett is.

E „jubileumi” alkalmat a szervezők egy futóeseménnyel, színesítették. Az egyre népszerűbb hosszú távú terepfutás kedvelőinek szerettek volna, egy nem mindennapi lehetőséget kínálni versengésre, vagy éppen a tájegységek futó tempóban való bejárására. A 28 és az 50 kilométeren induló mezőny a túrázók előtt, már 8 kor elrajtolt és minden induló remek élményekkel telve, teljesítve vállalt távját érkezett célba, ahol a leggyorsabb teljesítőket nemenként, még kupával is jutalmazták, elismerték.

A túra távok megtétele, legyalogolása után az induló pontra visszaérkezők mind-mind remek hangulatról, kellemes élményeikről számoltak be, és szívélyesen köszönték az élményt a szervezőknek. A Hajta túrák történetének eddigi legnagyobb teljesítő létszáma került az esemény krónikájába, több mint ezer résztvevő vette át a teljesítésért járó egyedi oklevelet és az új hajtai kilátó képével díszített kitűzőt.

Az igen sikeresen lezajlott „jubileumi” gyalogos Hajta túrák méltó folytatása volt az egykori alapító Faragó László, Laci bácsi szellemi hagyatékának és remek kikapcsolódást, tartalmas szabadidős programot jelentett sokaknak. A lelkes szervezők elárulták, több terv is forog a fejükben a jövőre nézve, ezek közül egyik, minden túra útvonal kivitele a Hajtában, hogy az indulók valamennyien a valóban a Hajta vidékén túrázhassanak.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.