Testvérvárosok

Figyelemre méltó, hogy Jászberény több eredményes testvérvárosi kapcsolatot mondhat magáénak. Az eltelt évek alatt a partnerek kölcsönösen megismerték egymást, barátságok alakultak és az Európai Unió koncepciójának megfelelően létrejött az együttműködés, a kölcsönös megértés és a szolidaritás gyakorlata.
A testvérvárosi kapcsolatokban Jászberény nemcsak gazdagodott, de jó híre is növekedett. Büszkék vagyunk arra, hogy 1999. július 30-án dr. Wilfried Böhm úrtól, az Európai Tanács képviselőjétől átvehettük az Európa Tanács Tiszteletzászlaját, amelyet az európai eszmeiség ápolásáért, és a testvérvárosi mozgalomban elért kimagasló eredményekért érdemeltünk ki.
A Tiszteletzászló átvételét követően tovább fejlődtek és még aktívabbá váltak a testvérvárosi kapcsolatok. Az Európai Tanács Európa Díj Albizottsága 2003-ban értékelte Jászberény ez irányú munkáját, és egyöntetűen határozott arról, hogy a várost az európai gondolatok támogatásáért, a testvérvárosi mozgalomban elért további eredményekért az Európa Tanács Elismerő Plakettje kitüntetésben részesíti.
Az Elismerő Plakettet Johanna Schickertől, az Európa Díj Albizottságának elnökétől a "Jászberényi Nyár 2003" rendezvénysorozat megnyitóján ünnepélyes keretek között vette át a város. Sokan sokat dolgoztak azért, hogy ezt a díjat elnyerje Jászberény. Köszönet illeti mindazokat, akik ebben a munkában tevékenyen részt vettek.
Az Elismerő Plakett a legmagasabb kitüntetésnek, az Európa Díjnak megelőző fokozata. Amennyiben városunk az elkövetkező években is töretlenül munkálkodik az európai eszmék érvényesüléséért, a legmagasabb fokozat kiérdemlése sem várat sokáig.
1200px topolcany_ 20

Nagytapolcsány (szlovákul Topolčany)

Ma a nyitra menti régió északi részének gazdasági központja. A városban az élelmiszeripar dominál, leghíresebb terméke a Topvar sör, amely több rangos nemzetközi elismerést is szerzett. A város fejlődését nagymértékben felgyorsította a raktározási és a vámszedési jog megszerzése. Sokat segített a postaállomás kiépítése is, a város ugyanis a Via Magna út mellett feküdt. Ezt 1550-ben építették ki, és a maga idejében Magyarország egyik leghosszabb útja volt. A Via magna Bécset kötötte össze Kassával, Debrecennel és román Sibiával.
Az Együttműködési Megállapodás aláírására 2009. október 9-én került sor Jászberényben
gyimesfelsolok 13

Gyimesfelsőlok (Románia)

Csíkszeredától 30 km-re északkeletre a Tatros völgyében fekvő hosszan elnyúló szórványtelepülés. Lakói állattenyésztéssel, fakitermeléssel foglal-koznak. Gyimesfelsőlok nevezetessége a Bagolyvár nevű szikla képződmény. A háború idején a katonaság kis erődítményként használta. Innen csodálatos kilátás nyílik a környező hegyekre, Görbepatakára, a vasúti viaduktra. Felsőlokon állítottak kopjafát Sebő Ödön emlékére, ki hősiesen védte a gyimesi szorost a szovjet túlerővel szemben.
A Testvértelepülési Megállapodás aláírására 2011. augusztus 12-én Jászberényben került sor.
domenica torna a conselve il mercatino della solidarieta_articleimage

Conselve (Olaszország)

Conselve Padova és Velence közelségében fekvő hangulatos, élettel teli kisváros, nagyon szép 17. századi épületekkel. Környezete mezőgazdasági terület. Jelentős az állattenyésztés és a baromfifeldolgozás. Iparát főleg a fejlett kézműipar jellemzi. www.conselve.it
A Testvérvárosi Okirat aláírására 1991. augusztus 23-án került sor Conselvében.
k irp italja t cs i

Técső (Ukrajna - Kárpátalja)

A város Ungvártól 136 km-re, Huszt és Rahó között a Tisza jobb partján fekszik, a jelenlegi ukrán-román határ térségében. A hagyomány alapján nevét arról kapta hogy a várost a magyarok "teccő" helyen alapították valamikor az ezredforduló idején. A Szovjetunió felbomlása óta jelenleg Ukrajna területéhez tartozik. A régi koronaváros ma is az egyik központja és végvára a Felső-Tisza-vidék magyarságának. Kárpátalja egyik járási központja. Lakossága 12900 fő, ebből ma kb. 3000 magyar nemzetiségű.
Técső városával az ünnepélyes testvérvárosi okirat aláírására 2008. augusztus 9-én került sor.
csm_bruecke_bei_nacht1_126d460c4b

Vechta (Németország)

Vechta hangulatos és rendezett észak-német kisváros. Alsó-Szászország egyik legrégibb települése.
Infrastrukturális beruházásai példaértékűek. Vechta elsősorban mezőgazdasági terület, de igen fejlett iparral is rendelkezik.
A két város hivatalos találkozásai során széles körben kialakultak azok a kapcsolatok, amelyek lehetővé teszik, hogy "felülről jövő" indíttatás nélkül is rendszeressé és tartalmassá váljanak a testvérvárosi találkozások. www.vechta.de
A Testvérvárosi Okirat aláírására 1993. június 18-án került sor Jászberényben.
splash

Sedalia (Amerikai Egyesült Államok)

Az Amerikai Egyesült Államok Missouri államának hangulatos kisvárosa Sedalia. Főleg mezőgazdasági terület, de könnyűipara is jelentős. A kb. 20.000 lakosával kellemes hangulatú települést alkot. Polgárai aktívan közreműködnek környezetük fejlesztése és minőségének biztosítása érdekében. www.visitsedaliamo.com
A szerződésben az eszmék és a kultúrák cseréjét, a tanárok és a diákok látogatását, a személyes kapcsolatok kialakítását, és a két nép jobb megismerését fogalmazták meg.
A Testvérvárosi Okirat aláírására 1994 augusztusában Jászberényben került sor.
1314_01 sucha beskidzka i zamek

Sucha Beskidzka (Lengyelország)

Sucha Beskidzka Kis- Lengyelország nyugati részén fekvő járási város, Krakkótól kb. 60 km-re dél- nyugatra. A gyönyörű fekvésű település kezdetei 1405-re nyúlnak vissza. A modern Sucha Beskidzka gyorsan és dinamikusan fejlődik. Itt található többek között a járás székhelye, egy neves kórház, két felsőfokú iskola, három középiskola, több sportlétesítmény, köztük fedett uszoda. A városban több nagyon értékes műemlék is megtalálható. A legfontosabb közülük a vár, melyet gyakran "Kis Wawel"-nek hívnak, mivel építészetileg a Wawelre, a lengyel királyok székhelyére hasonlít. Sucha Beskidzka és környéke érdekes helyek és zugok valóságos kincsesbányája. Több tíz kilométeres körzetben öt, az UNESCO Kulturális és Természeti Öröksége Listáján is szereplő létesítmény, öt bioszféra rezervátum, valamint öt nemzeti park található.
Sucha Beskidzka várossal 2004. május 14-én került sor a testvérvárosi okirat aláírására
800px yazd_panorama

Yazd (Irán)

Az iráni nép és a jász emberek közt a történelem egykor erős szálakat szőtt. Ez a közös múlt, ez az "ősi gyökér" lett most az a kapocs, amely elősegítette a régi rokoni viszony felelevenítését, szorosabbá tételét, testvérvárosi kapcsolattá fejlesztését.
A közös eredet, a rokoni kapcsolat megalapozta a bizalmat, a barátságot, és gyorsan kialakulhatott a kulturális és a gazdasági érintkezés.
A Testvérvárosi Egyezmény ünnepélyes aláírására 1996. december 1-én került sor Yazd városban.
sangeorgiu_de_mures_ _panoramio_ _paulnasca_ 32

Marosszentgyörgy (Románia)

A Maros folyó völgye, az alkárpáti dombok és az Erdélyi Mezőség találkozásánál helyezkedik el. Etnikailag vegyes lakossága több mint 8000 fő. A legtöbb gazdasági egységgel és mezőgazdasági intézettel rendelkező község, itt található a gyógyhatású Sós Fürdő. A Csodálatos természeti tájak, erdővel borított domboldalak, földgázzal teli talaj, hideg, iható források találhatók
A Testvértelepülési Megállapodás aláírására 2012. április 3-án Jászberényben került sor.
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.