Az önkormányzat saját halottjai

sisa jozsef

Sisa József

Sisa József (1951 – 2021.)

Sisa József ötvös-iparművész Jászberényben született 1951-ben.
Művészeti tanulmányokat 1965-71 között folytatott. A Hűtőgépgyár dekorációs műhelyéből indult a művészi pályája. Kezdetben grafikával, festészettel, 1973-tól zománccal és ötvösséggel foglalkozott, 1985-től tanította is.
A zománcművészet tradícióiból kiinduló témái: Zodiákus-sorozata, variációk a magyar Szent Korona zománcképeire, valamint egyéni mítoszformák teremtése és egyedi, különleges, helyenként igen nagy méretű alkotások jellemzik művészetét. A háromdimenziós rekeszzománc technika felfedezése, alkalmazása az ő nevéhez fűződik.
Tőtevényen 1991-ben létrehozta a Jászsági Művésztelepet, melynek vezetőjeként tevékenykedett. Céljául tűzte ki, hogy olyan szellemi műhelyt hozzon létre, amely a helyi hagyományok megismerésére, megőrzésére, közvetítésére és továbbvitelére törekszik a zománc és ötvösművészeti ág keretein belül.
1969-től szerepelt országos és nemzetközi kiállításokon és pályázatokon. Az Országos Grafikai Pályázaton 1972-ben különdíjat kapott. Részt vett a „Zománc” Országos Tárlaton, Nemzetközi Kisgrafikai Pályázaton Helsingorben, valamint számos külföldi kiállításon többször is szerepelt munkáival.
Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége Festő- és Ötvös Szakosztályának, vezetőségi tagja volt a Szövetség területi társaságának.
Díjai, kitüntetései: 1986-ban elnyerte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti díjat, 1988-ban a Téli Tárlaton a Magyar Képzőművészek és Iparművészek díját kapta, 1989-ben az „ART’-89” Nemzetközi Képzőművészeti Pályázaton első díjat nyert, a Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje (1994) után 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetéssel ismerték el munkásságát. Jászberény Város Önkormányzatától 2014-ben Jászberény Város Sipos Orbán kulturális és művészeti díjat kapott.
Mit jelentett Sisa Józsefnek a művészet? „A művészek feladata, hogy a mások által meg nem fogalmazott érzéseket, gondolatokat közvetíteni tudják. Az, hogy mindez mások számára is hozzáférhető legyen. Az alkotás lehet elgondolkodtató vagy derűre okot adó. A használt jel és jelképrendszer sokat ad a világnak. Ezt csak önzetlenül lehet csinálni, kényszerből semmiképpen sem” – mondta egy esztendeje, a Szikra Galéria „A hónap műtárgya” sorozatán, ahol új, Nem az utolsó című rekeszzománc alkotását mutatta be.
Végső búcsúztatójára 2021. május 22-én a Ferences templomban került sor.
szabone-gara-iren-crop-crop

Szabóné Gara Irén

Szabóné Gara Irén (1951 – 2021)

Szabóné Gara Irén, leánykori nevén Gara Irén 1951. november 11-én született Keszthelyen. Alsóbb iskoláit édesapja katonatiszti szolgálatai miatt különböző iskolákban, majd gimnáziumi tanulmányait Jászapátin végezte el. Az érettségi után a BME vegyész karán 1974-ben szerzett mérnöki diplomát.
Az iskolai évek végeztével a jászberényi LEHEL Hűtőgépgyárban kapott állást, ahol 25 évet dolgozott. 1995-ben megszerezte a 2. diplomáját környezetvédelmi üzemmérnöki szakon.
1997-ben alapította meg a saját környezetvédelmi tanácsadó vállalkozását, az Ökopont Kft-t, ahol kolléganőjével, Szabó Zsuzsannával a jászsági vállalkozók környezetvédelmi és munkavédelmi ügyeiben jártak el szakszerű tanácsadással.
Kivételes és precíz szervezői képességeit képviselőként is kamatoztatta. Jászberény város képviselő-testületében két ciklusban is szívvel-lélekkel kezelte a rá hárult feladatokat.
Különösen szívügye volt a pedagógusi közösség, a Jászság Népi Együttes, valamint a jászberényi tűzoltó parancsnokság környezetvédelmi műszaki ügyei. Környezettudatos szemlélete példaértékű volt. 8 éven keresztül volt Jászberény környezetvédelmi tanácsnoka. Politikai évei alatt kivételes személy volt, aki a politikai partnerekkel mindig igazságos, korrekt kapcsolatot ápolt.
1977-ben kötött házasságot Szabó Jánossal, 44 példaértékű évet töltöttek együtt. Két gyermekük született 1979-ben Szabó Réka és 1981-ben Szabó Zsombor. Két unokájáért is rajongott, sok időt szánt rájuk is. Réka lányának betegsége és 2014-es halála feldolgozhatatlan törést okozott számra, de e mellett egy percig sem hagyta magára a családját és fontos teendőit.
Élénk, fáradhatatlan mentalitása miatt nyugdíjas évei alatt is tartalmas életet élt. Segített a céges partnerei környezetvédelmi ügyeiben, kertészkedett, kerékpározott, unokáival sokat foglalkozott és betegeskedő férjének ápolásában is segédkezett.
2020-tól daganatos betegsége miatt kemoterápiával kezelték, majd 2021. június 8-án tért örök nyugalomra. Életében nagyon sok szeretetet és támogatást adott és kapott.
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.