Petőfi szava zengett az Ifjúsági Házban

Petőfi szava zengett az Ifjúsági Házban
2023.03.17.

Az 1848/49-es magyar szabadságharc és forradalomra, valamint Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára emlékeztek az ország minden településén március 15-én.

A nemzeti ünnepen, március 15-én, a városi program a hagyományoknak megfelelően, szentmisével kezdődött a Főtemplomban. Az ünneplők innen a szemerkélő esőben előbb a 48”-as, majd a Petőfi szoborhoz vonultak. Mindkét helyszínen a 298-as számú Lehel Vezér Cserkészcsapat tagjai helyezték el az emlékezés és a tisztelet koszorúit. Koszorúzott a város vezetése, a pártok helyi szervezetei, valamint számos intézmény vezetése.

Az emléknap szervezői a meteorológiai előrejelzések ismeretében, már egy nappal korábban jelezték, hogy a városi ünnepség helyszíne megváltozik, s azt nem a szabadban, hanem az Ifjúsági Házban rendezik meg. Itt Molnár Máris műsorvezető köszöntötte a zsúfolásig megtelt nagyterem közönségét.

– Petőfi Sándor nem csak tollal, fegyverrel is harcolt a magyar szabadságért és függetlenségért. A „márciusi ifjak” egyik vezetőjeként rést vett az 1848. március 15-i forradalomban, melynek szimbólumává vált. Ekkor született a Nemzeti dal és forradalmi verseinek hosszú sora. 1849. január 15-én csatlakozott Bem tábornokhoz, az erdélyi hadak fővezéréhez, akitől századosi rangot kapott. A történészek mai álláspontja szerint életét is áldozta a magyar szabadságért, hiszen 1849. július 31-én, 26 évesen esett el a vesztes segesvári csatát követő menekülés közben. Bár Bem utasította, hogy hagyja el a csatateret, ő ezt nem tette meg. Petőfi eltűnt a csatatéren, ám halálát senki nem látta – mondta a műsorvezető, majd Németh G. Béla irodalomtörténészt idézte: Külföldön Petőfi a legismertebb magyar költő mindmáig. Ő az istenek magyar kedvence. Mindent megkapott, hogy nagy költő lehessen? tehetséget, történelmet, sorsot. Huszonhat évet élt, s világirodalmi rangú, s méretű életmű maradt utána, mely korfordulót jelentett nemzete irodalmában.

A március 15-i ünnepi műsort idén a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium diákjai adták. Az Ifjúsági Ház ünneplő közönsége egy nagyszerűen megszerkesztett zenés-táncos-prózai összeállítást tekinthetett meg, amely méltó volt a 175 évvel történt eseményekhez és Petőfi Sándor emlékéhez. Mindezért jár a dicséret a műsort összeállítóknak és valamennyi szereplőnek is. A helyszínen az ünneplő közönség vastapssal köszönte meg az előadást.

Az ünnepi műsort követően Borbás Ferenc emeritus Jászkun főkapitány. mondta el a jászdózsai I. Jászkun Honvéd Emlék Zászlóalj toborzó beszédét, melyet a gyalogos honvédek bemutatója követett. A bemutató alatt Fazekas Richárd százados, a Tavaszi Hadjárat főparancsnoka kommentálta a látottakat. Elmondta azt is, hogy a Tavaszi Hadjárat idén is érinti majd Jászberényt, hiszen a város napján ismét találkozhatunk majd a hagyományőrző lovasokkal és gyalogosokkal.

A magyar történelem egy kiemelkedő eseményére és egy kiemelkedő alakjára méltó módon emlékezett Jászberény városa március 15-én.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.