Nyakunkon a BLACK FRIDAY - fogyasztóvédelmi közlemény

Nyakunkon a BLACK FRIDAY - fogyasztóvédelmi közlemény
2023.11.16.

A Black Friday alkalmával meghirdetett kedvező ajánlatok vásárlásra csábíthatnak, de nem árt, ha tudatosan járunk el a vásárlásaink során és tisztában vagyunk fogyasztói jogainkkal, hogy az előnyös lehetőségek ne váljanak egy kellemetlen, adott esetben drága tapasztalattá.

Ehhez nyújt segítséget a Fogyasztói és Betegjogi Szövetség (FÉBÉSZ) legújabb cikke.

Magyarországon először 2013-ban került megtartásra Black Friday, amely klasszikusan
november utolsó péntekje, azonban az elmúlt évek tapasztalata alapján már november elején
elkezdődnek a leárazások és tartanak egészen karácsonyig...
 

 

A vásárlások során ne feledjük fogyasztói jogainkat! Internetes vásárlás esetén megillet minket az indokolás nélküli elállás joga, amely alapján az egyébként hibátlan terméket -, bizonyos kivételekkel - 14 napon belül visszaküldhetjük az eladónak, aki köteles lesz a vételárat visszautalni nekünk. Hibás termékek esetén pedig szavatossági, jótállási igényt érvényesíthetünk, azaz kérhetjük a termék kijavítását, kicserélését, illetve árleszállítást vagy a vételár visszafizetését.

Online vásárlásaink előtt nézzünk utána az eladónak! A webáruház bizonyos információkat köteles közzétenni a honlapján, például a vállalkozás nevét és székhelyének pontos címét, amelyek alapján könnyen utána tudunk nézni, hogy valóban létező vállalkozásról van-e szó. Amennyiben pedig online piacon járunk, előfordulhat az is, hogy nem kereskedőtől, hanem magánszemélytől fogunk vásárolni. Fontos tudni, hogy ez utóbbi esetben nem illetnek meg minket a fogyasztóvédelmi jogok, így például nem küldhetjük vissza a terméket az eladónak 14 napon belül csupán azért, mert az nem nyerte el a tetszésünket. Az online piac üzemeltetője köteles feltüntetni az oldalon, hogy az adott eladó vállalkozásnak vagy magánszemélynek minősül-e, és fel kell, hogy hívja a vásárlók figyelmét arra, hogy magánszemélytől történő vásárlás esetén a vevőt nem illetik meg a fogyasztóvédelmi jogok.

A FÉBÉSZ kiemelte továbbá, hogy amennyiben egy kötelező jótállás alá eső nagy értékű terméket akciósan vásárolunk meg, lejjebb csúszhatunk a jótállási időre vonatkozó árazási sávokban és ezzel elbukhatunk egy év jótállást. Érdemes tehát átgondolni ilyen esetekben, hogy vajon a kedvezőbb vételárat vagy a kedvezőbb jótállási időt részesítjük-e inkább előnyben.

A teljes cikk elérhető a www.febesz.eu weboldalon, az alábbi hivatkozásra kattintva: https://febesz.eu/index.php?page=hirek&id=1199 , valamint a Megfontolt Vásárlók Klubja Facebook oldalon.

A FÉBÉSZ cikkében további hasznos információkat osztott meg az érdeklődőkkel, továbbá felhívta a fogyasztók figyelmét arra, hogy az Igazságügyi Minisztérium támogatásával több fogyasztóvédelmi egyesület is ingyenes tanácsadást nyújt a fogyasztók részére. Az egyes szervezetek ügyfélfogadási ideje és elérhetőségei alábbi oldalon érhetők el: https://fogyasztovedelem.kormany.hu/#/fogyasztovedelmi_tanacsado_halozat_1_1.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.