Megszerettünk „Mindenek szerelme”

Megszerettünk „Mindenek szerelme”
2021.08.16.

Három alkotó közösség együttesen létrehozott remek műsorának ősbemutatóját láthatta, a tekintélyes létszámú közönség, augusztus 12-én este, a Székely Mihály Szabadtéri Színpadon. A Mindenek szerelme tánc - koncert a szerelemről, egy nagy szabadság élményről szólt, a zenékhez kapcsolódó táncokkal érzéseket, gondolatokat, hangulatokat megjelenítve, elbeszélve.

Van egy Babits vers, a természettel szoros és testközeli együttlétben történő találkozást, líraian megfogalmazó, Mindenek szerelme.

Ferenczi György, aki számos esetben magyar költők verseit választja dalszövegül, készített néhány gitár-dob-basszus demót, 1-ső Pesti Rackák is hozzátettek dalkezdeményeket, ezeket adták oda Pál István Szalonnáéknak. A lábdob beütések kiadták egy-egy magyar tájegység tánclépéseit, ez volt a kiindulási pont egy közös alkotó tevékenységhez. Egyszerre játszották fel a dalokat és felszabadult örömzenét, aminek iszonyatos ereje lett, ahogy a két zenekar együtt muzsikálja. Egy esztendőn át tartó munkával készült a hangzó anyag, ami megjelent CD-n, Mindenek szerelme címmel.

A kiérlelt zenei produkcióhoz valami élményt adó látványt megalkotása fogalmazódott meg Ferenczi György, Pál István „Szalonna” és Szücs Gábor fejében. A blues és a rock and roll dallamaira jól illeszkedik a magyar néptánc ritmusa, ez adta az ötletet a Jászság néptáncosainak közreműködéséhez. Egy tánctábor alkalmával, a három alkotó reggelig tartó beszélgetése eredményeként, született a táncos – koncert gondolata, ami aztán a Mindenek szerelme közös produkcióban öltött testet.

Először dolgozott együtt a három alkotó közösség, Pál István „Szalonna” és bandája, Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, valamint Szücs Gábor és a Jászság Népi Együttes. Táncos – koncertjük olyan rendhagyó műsort, mesterien kidolgozott egészet kínált, ahol összeolvadt az autentikus magyar népzene és néptánc kultúra, az amerikai zenei gyökerekkel a blues-al, és a forradalmi rock and roll-al.

Az előadás a három alkotó ajánlójával kezdődött, melyben elmesélték az egyedi produkció létrehozásának előzményeit. Nem egy hiteles néptánc műsort láthatott a közönség, zenei műfajokat, stílusokat ötvöző, keresztező zenével, hanem érzéseket, gondolatokat, hangulatokat néptánc alapú koreográfiákkal megjelenítve. Egy esküvői mulatságról indulva és oda visszaérkezve, bizonyos érzelem világok élményeit próbáltak a szereplők a táncokon keresztül közvetíteni. A darab különböző tancos etűdjei között, a két közreműködő zenekar koncert élménnyel fokozta a fergeteges hangulatot. A címadó dalt, közreműködőként, Heinczinger Mika, a Mistrál együttes énekes, zenésze adta elő.

A közös munkával összeházasított, egyedi összművészeti érték létrehozásában a zenészek és táncoktatók mellett, a szakmai munkában, a népi együttes fiatal koreográfusai is lehetőséget kaptak, a zenékre megszülető gondolataikat táncképek formájában megmutatni.

A teljes odaadással végig táncolt ősbemutató eltért attól, amit a közönség a Jászság Népi Együttestől megszokott, de az új stílus, új élményt is adott, amit lelkesen fogadtak. A három csapat együtt a versekkel, a zenével és tánccal mondott valamit a világról, ami ahelyett, hogy megosztana, összekapcsolt.

A Mindenek szerelme egy kivételes, virtuóz zenei és tánc élményt jelentet az augusztusi nyárestén, aki látta mind megszerette.

 

 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.