Megismétlik a polgármester-választást

Megismétlik a polgármester-választást
2019.10.20.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság semmisé tette az október 13-i polgármester-választás eredményét Jászberényben és elrendelte a választás megismétlését. Az új szavazást november 10-ére tűzték ki.

A határozatot szombaton reggel Pócs János, a térség országgyűlési képviselője tette közzé a Facebook-on, majd néhány óra múlva a Közösen Jászberényért Egyesület közösségi oldalán is olvasható volt a dokumentum.

A Jászság fővárosában október 13-án a voksok 42,63 százalékával Budai Lóránt, a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje nyerte meg a választást. Nagyon szoros küzdelemben, mintegy 14 szavazat különbséggel Dr. Szabó Tamás (Fidesz-KDNP) a várost 2010 óta vezető polgármester második lett a szavazatok 42,48 százalékával.

A közzétett határozatban foglaltak szerint Dr. Szabó Tamás polgármester-jelölt október 17-én fellebbezést nyújtott be a Jászberényi Helyi Választási Bizottság döntése ellen. Ebben kérte az eredmény megsemmisítését és a választási eljárás szavazási részének megismétlését, másodlagosan pedig a szavazatok ismételt megszámlálását.

A Területi Választási Bizottság helyt adott a fellebbezésnek és a rendelkezésre álló nyilatkozatokat, bizonyítékokat mérlegelve megállapította, hogy az abban szereplő jogsértések olyan súlyos cselekmények, amelyek nemcsak a választópolgárok akaratát befolyásolhatták, hanem a választás eredményét is. A határozat szerint idegenek bemenetele a szavazókörökben, a szavazatszámláló bizottsági tagok kontrollálatlan mozgása, a szavazási szándékot torzító pénzfelajánlás olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt, amelyet csak új szavazás elrendelésével lehet orvosolni. A határozat ellen október 21-én 16 óráig lehet a Szegedi Ítélőtáblához benyújtott bírósági felülvizsgálati kérelemmel élni.

Dr. Szabó Tamás a közösségi oldalon élőben ismertette a határozat tartalmát és kérte a következő időszakban mindenki támogatását.

Budai Lóránt szintén a Facebookon jelentette be, hogy minden törvényes eszközt megragadnak annak érdekében, hogy megtámadják a szerintük nyilvánvalóan hazug határozatot.

Budai Lóránt szombaton délután sajtótájékoztatón, Dr. Szabó Tamás pedig sajtónyilatkozatban reagált a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság határozatára.

Nem csodálkoztunk ezen a döntésen, ugyanis majdnem biztosak voltunk abban, hogy a Fidesz és Dr. Szabó Tamás nem fog belenyugodni a választási vereségbe. Azt sejtettünk, hogy a szavazatok újraszámolását kérik majd, de azt nem gondoltuk, hogy az egész választás eredményét elutasítva a jászberényi választópolgárok akaratát semmibe nézik – mondta Budai Lóránt, a jászberényi Városháza előtt tartott sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy elsőként minden jogi lépést megtesznek annak érdekében, hogy a határozatot visszavonják. De nincsenek illúzióink, ha ez nem sikerül, akkor november 10-én újult erővel, még nagyobb elszántsággal megyünk harcba Jászberény érdekében – hangsúlyozta Budai Lóránt. A politikus visszautasította a választási csalásra vonatkozó vádakat.

A Területi Választási Bizottság Dr. Szabó Tamás polgármester-jelölt fellebbezésének helyt adva hozta meg döntését, hogy az október 13-i polgármester-választás eredményét megsemmisíti és elrendeli a választás megismétlését.

A jászberényi választások után a nagyszámú érvénytelen szavazat és a csekély különbség miatt eleve felmerült, hogy újraszámlálást kérek – tájékoztatott Dr. Szabó Tamás. Ennek előkészítéséhez az anyagokat összegyűjtöttük, de közben folyamatosan érkeztek jelzések, észrevételek, amelyek alapján felmerült a gyanú a választás tisztaságát illetően. Ezért beadványunkban felsoroltuk a bizonyítható eseteket, és egyértelműen igazoltnak látjuk, hogy a választás szabályszerűsége nagymértékben sérült – összegezte Dr. Szabó Tamás. Hozzátette, hogy a bizottság döntését jogkövető polgárként tiszteletben tartja és felhívta politikai ellenfelei figyelmét arra, hogy maradjanak a törvényesség talaján és a továbbiakban ne kövessenek el jogsértéseket.

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.