Hogyan rendezhetjük pénzügyi jogvitánkat a bankkal vagy a biztosítóval szemben?

Hogyan rendezhetjük pénzügyi jogvitánkat a bankkal vagy a biztosítóval szemben?
2022.04.26.

A mai világban szinte elkerülhetetlen, hogy ne vegyünk igénybe legalább egy pénzügyi szolgáltatást: a jövedelem legtöbb esetben bankszámlára érkezik; a lakásvásárlást is nehéz hitel nélkül megoldani; biztosítást kötünk magunkra, családunkra, a lakásra, nem beszélve az autóról, amire egyenesen kötelező biztosítást kötni. Tudatos és körültekintő döntés ellenére is előfordulhat, hogy pénzügyi szolgáltatónkkal vitás ügybe bonyolódunk.

Ha a saját pénzünkről van szó, könnyen betelhet a pohár, akár már egy félreértés esetén is. Sokszor válik kilátástalanná a pénzügyi szolgáltatóval folytatott egyeztetés, vitázás. Azonban ahhoz, hogy minden a rendes kerékvágásba kerüljön, először a pénzügyi szolgáltatóhoz kell fordulni panaszunkkal, amit az előírt formában, személyesen, telefonon vagy írásban tehetünk meg. A szabályszerűen benyújtott panaszra 30 napos válaszküldési határideje van a szolgáltatóknak.

Panaszuk elutasítása esetén még mindig kevesebben élnek az alternatív vitarendezés lehetőségével. A Pénzügyi Békéltető Testület bírósági eljáráson kívül segít egyezségre jutni, mindezt gyorsan, hatékonyan és teljesen ingyenesen. Az egyezség elmaradása esetén kötelezést tartalmazó határozat születik, ha a pénzügyi szolgáltató alávetette magát a Pénzügyi Békéltető Testület döntésének és a kérelem megalapozott. Egy jogszabályváltozásnak köszönhetően, szolgáltatói alávetés nélkül is hozhat kötelezést tartalmazó határozatot a Testület, ha nincs egyezség, a kérelem megalapozott és annak összege nem haladja meg az 1 millió forintot.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodákban, hathatós segítséget kapnak azok, akiknek panaszuk van a pénzügyi szolgáltatójukkal szemben. A tanácsadók segítenek a beadványok elkészítésében és a Pénzügyi Békéltető Testület eljárásnak megindításában is. Mindezt teljesen díjmentesen.

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat Jászberényben kihelyezett tanácsadásán a pénzügyi szolgáltatások teljes spektrumát érintő kérdés vagy panasz esetén ingyenes segítséget kérhet.

A soron következő ilyen alkalom időpontja és helyszíne:

2022. április 28. csütörtök 8 órától 14 óráig 

Jászberény Réz utca 1 - 3. C épület 1/5.

kitelepules_jaszbereny 3 _page 0001 1

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.