Fogyasztóvédelmi tanácsadás pénzügyekben, ami egyetlen forintjába sem kerül!

Fogyasztóvédelmi tanácsadás pénzügyekben, ami egyetlen forintjába sem kerül!
2023.11.17.

INGYENES, pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadást tart, - november 20-án, hétfőn, - a Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat, mindazoknak, akik segítséget szeretnének kérni ilyen jellegű ügyeikben.

 

Ne váljon online csalás áldozatává!

A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó munkatársai sok konkrét megkeresést kapnak a témával kapcsolatban. Ha Önnek is van ilyen jellegű kérdése forduljon bizalommal a szakértőihez, akik díjmentes segítséget nyújtanak egyéb pénzügyi területet érintő kérdésekben is. 

 

Mi az a kiberbűnözés? 

A kiberbűnözés egy gyűjtőfogalom. Az ilyen típusú bűncselekmények egy részénél a számítógép vagy a mobileszköz a bűntett eszköze, aminek segítségével, az internetet felhasználva csalást, hamisítást követnek el. A cselekmények másik része a számítógép, illetve az azon vagy az ahhoz kapcsolódó eszközön tárolt adatok ellen irányul: a támadók módosíthatják, törölhetik vagy ellophatják és később felhasználhatják azokat. A kiberbűnözők folyamatosan keresik a módját annak, hogy pénzt kereshessenek mások megkárosításával.

Hogyan védekezzünk a kibercsalások ellen?

Felkészültséggel, odafigyeléssel és előrelátással csökkenthető annak az esélye, hogy ilyen típusú bűncselekmény áldozatává váljon: legjobb védekezés az éberség!

A következő tippek a kibertámadások elleni védekezéshez, azok elkerüléséhez nyújtanak segítséget.

  • Ellenőrizze rendszeresen online fiókjait!
  • Ellenőrizze rendszeresen bankszámláját, és a gyanús tevékenységekről tegyen bejelentést bankjánál!
  • Az interneten csak biztonságos webhelyeken fizessen! Ellenőrizze, hogy a webhely címének beírására szolgáló mezőben látható-e a lakat, illetve figyeljen arra, hogy a webcím eleje https legyen, és csak biztonságos kapcsolatot használjon! Nyilvános wifi helyett saját mobilinternetre csatlakozzon!
  • Bankja soha nem kérdez olyan bizalmas információkat telefonon vagy e-mailben, mint az online fiókja hitelesítő adatai. Ha ilyen jellegű felszólítást kap, gyanakodjon és mielőbb jelentse bankjánál!
  • Ha egy ajánlat túl jónak tűnik ahhoz, hogy igaz legyen, szinte minden esetben csalás.
  • Mindig ügyeljen személyes adatai biztonságára, valamint azok biztonságos tárolására!
  • Gondolja át alaposan, mennyi személyes információt oszt meg a közösségi média oldalakon! A csalók az adatai és fényképei felhasználásával hamis személyazonosságot hozhatnak létre, vagy megpróbálhatják átverni.
  • Ha azt gyanítja, hogy megadta fiókja adatait egy csalónak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával!
  • Ha megpróbálták megkárosítani, minden esetben tegyen bejelentést a rendőrségen, még akkor is, ha a csalási kísérlet nem volt sikeres!

A kibercsalások legtipikusabb formái: 

Adathalász banki e-mailek, hamis banki hívások, hamis banki SMS-ek, meghamisított banki oldalak, hamis tranzakciók jóváhagyása, hamis befektetési lehetőségek, hamis online ajánlatok, személyesadat-lopás a közösségi médiában. 

JÖJJÖN EL HOZZÁNK SZEMÉLYESEN! 

November 20-án, hétfőn 9:30 és 15:30 óra között

Jászberényben a Réz utca 1 - 3. szám alatt.

kitnov

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.