VIII. Jász Kolbásztöltő Fesztivál
A nyolcadik Jász Kolbásztöltő Fesztivált rendezték böjtelő havának közepén, a JP Arénában. A Valentin napi töltés és egyéb kisérő programok mellett, esténként dj-k zenéire lehetett mulatni.
szárazkolbász megmérettetés
Jónéhány éve már a Jász Kolbásztöltő Fesztivál felvezető eseménye a száraz kolbászok és szalámik zsűrizése, ami idén sem volt másként. A Berva sörözőben február 14-én értékelték, az előzetesen az ország minden részéből érkezett termékeket és ezzel az eseménnyel „melegítettek” a bírálók a másnapi töltő eseményre is.
A szárazkolbász nem egy könnyű műfaj, hiszen nem elég jól bevált receptek szerint összeállítani, begyúrni a masszát! Lényeges lépések a töltés, majd a szakszerű füstölés és a gondos tárolás sem utolsó dolog, hiszen idő kell a beéréshez, hogy száradjon az a kolbász és ezzel megtartsa minőségét hosszú hónapokon át. Az munkák sokaságából látható, kiváló szárazkolbászt készíteni nem egyszerű, és akinek portékáját e nemes versengésben kiemelik, tekintélyre tehet szert a kolbász készítők között.
A kostolást a Bervában anonim módon végezte az összeszokott bíráló csapat, sorszámok alapján szemrevételezték a külső megjelenést, ízlelték az összetételt, vizsgálták az állományt és pontozták az egyes tételeket. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, összesen 57 terméket minősítettek, és három meghirdetett kategóriában osztottak díjakat, elismerve a készítők szakértelmét, gondos munkáját.
a város kolbásza
Az elmúlt esztendőben indult a Város Kolbásza kezdeményezés, amikor a kolbásztöltés reggelén a piaccsarnokban kolbász kóstolóval várják a városlakókat.
Kocsán Laci hagyományőrző, mint kisbíró érkezett február 15 reggelén a piacra, egy eredeti Mohácsi busó kíséretében, aki nem kis feltünést keltett az árusok asztalai között. Ez a furcsa páros annak céljából érkezett, hogy a kisbíró kidobolja és hirdesse, a város kolbásza hamarosan érkezik, aminek kóstolására mindenkit várnak, aki jóféle házi sültkolbászt falatozna. Az autentikusan, kifordított birkabőr bundában öltözött, a derekát ölelő kötélre aggatott kolompokkal, faragott maszkban, kezében hatalmas kereplővel sétáló busó, bejárta a piacot és barátságosan fotózkodott az ezt tőle kívánókkal.
Az időközben megérkező, frissen sütött, falusi recept alapján töltött negyven kiló kolbászt, ami az alattyáni Aranyalkony Nyugdíjas Klub közreműködésével készült, rövid idő alatt, jóízűen fogyasztotta el a piacra járók népes közössége.
csapatos töltés
A JP Arénában már fél nyolctól beköltözhettek az ország minden tájáról, sőt külföldről is érkezett csapatok. Összesen 110 nevesített asztalt foglaltak el, amit aztán egyedileg díszitettek, mert ez is egy díjazott értékelési szempont. Ötletekben nem volt hiány, volt ki pálinka automatát fabrikált, más szélmalmot hozott, vagy szalámiból épített házikót, aminek kolbászból volt a kerítése.
A megnyitó idejére színpadra lépett a szervező gárda, akik nevében Józsa Tamás főrendező köszöntötte a szép számmal egybegyúlt kolbásztöltő közösségeket. A pulpitus előtt pedig a zsűri tagjai sorakoztak föl, akiket név szerint mutatott be a konferanszié. A Himnusz közös eléneklése után a városunk polgármestere, Budai Lóránt üdvözölte kompániát és kijelentette rangos, elismert kulturális, turisztikai rendezvénnyé nőt a kolbásztöltő, ami Jászberény hírnevét is öregbiti. A térség országgyűlési képviselője, Pócs János egy nagyüveg pezsgővel köszönte meg a rendező csapat több éves töretlen, fáradhatatlan szervező munkáját. A protokoll után következett a hagyományos közös vastaps, ami jelezte a kolbász töltés kezdetét is. Mindezek után mindenki nekiált darabolni, darálni no meg dáridózni, amihez mulatós hangulatot a Pezsgő Zenekar teremtett.
készítették – értékelték - díjazták
Egy jó házi süni való kolbász pofon egyszerűen elkészíthető termák, hiszen nem kekk hozzá csak hús, szalonna, fokhagyma és fűszerek, meg persze bél, amibe beletöltjük. A felvágott, összedarabolt húst ledaráljuk, adunk hozzá összetört fokhagymát, rá szórjuk a köményt, majd a piros paprikát, aztán sózzuk. A hozzávalókat összekeverjük, többször átgyúrjuk, pihentetjük, kóstoljuk, tovább fűszerezzük, majd már ha megfelelőnek találjuk a nyers massza ízvilágát, kezdődhet a töltés a disznó bélbe. Ez is egy fontos lépés, úgy kell tölteni, hogy legyen tartása, tömörsége, de ne legyen kemény. Igy lesz remek a kolbászunk mely sütés után ropogós, belül omlós és szaftos.
A versengő töltő csapatoknak egy szálat kellett leadni az elkészült termékből bírálatra, amelyeket aztán azonos konyhai körülmények között sütöttek ki. A zsűri szüntelenül járta az asztalokat, figyelte a készítés folyamatát, a csapat egységet, az innovációt és dekorációt. A vizsgálták a megmérettetésre kerülő, még nyers kolbászok állagát, a sütést követően esztétikai megjelenését és legfőképpen ízvilágát. Az ítészek csoportokban kóstoltak, majd a jónak jegyzett darabokat kóstoltak tovább, sőt vissza is, így szűkült a kör, még a legjobbakat meg nem találták és köztük a díjazás rangsorát fel nem állították.
duka