Szívósabbak az idei szúnyogok

Szívósabbak az idei szúnyogok
2019.06.27.

A nyár beköszöntével nemcsak a napsütéses órák száma, hanem a szúnyogok is megszaporodtak. A június második hetének elején a Jászberényi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Nonprofit Zrt. megbízásával földi melegködképzéses technológiával és légi kistérfogatos ULV technológiával folytatódott a szúnyoggyérítés.

A vegyszeres irtás emberekre, növényekre és melegvérű állatokra egyáltalán nem jelent egészségügyi kockázatot, viszont száraz területen kiváló a vérszívók ellen. Nagyobb baj a belvizekben található a lárvákkal van, a lárvairtó szereket nehezebb az erdőkben a felgyülemlett vizekbe juttatni és sajnos, ha sikerül is, csak egy bizonyos lárvastádiumot pusztít el. Ennek következtében a kikelő lárvák miatt többször is meg kell ismételni a földi, illetve a légi szúnyogirtást, melyet várhatóan július elején, valamint július végén tesznek meg. A beavatkozás több hivatalos szervezetnél előzetes egyeztetéssel történik, illetve a méhészekkel is folyamatos a konzultáció, tekintve, hogy a méhekre ugyanolyan pusztító hatással van a szer, mint a szúnyogokra. Az irtás függ az időjárási viszonyoktól, mivel esőben és szélben hatástalan a folyamat.

Úgy tűnhet, idén kritikus a szúnyoginvázió, de a korábbi csapadékos években is volt példa hasonló helyzetre. Ritka az ilyen év, amikor a csapadékos időt nagy meleg követi, ennek hatására szaporodtak el a kellemetlen rovarok.

A lakosság is tud tenni a szúnyogokkal szemben, többek között úgy, hogy rovarirtó szerrel permetezik a fákat, tujákat. Hatásosnak bizonyulnak a szúnyog elleni spray-k és krémek, melyek egy adott ideig képesek távol tartani a vérszívókat. A csípések egyébként nem jelentenek veszélyt az emberi szervezetre, pusztán kellemetlen viszkető hatásuk van.

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.