Színpadi csillagok között ragyogott egykoron

Színpadi csillagok között ragyogott egykoron
2023.08.04.

A Jász Múzeum, Múzeumi Esték sorozatában, augusztus 3-án, csütörtökön, Kóródi Anikó operaénekes mutatta be a közönségnek, a múlt századelőn ünnepelt operettprimadonnát, Küry Klára, a Népszínház koronázatlan királynője című előadásában.

Hortiné dr. Bathó Edit köszöntő szavai után, Budai Lóránt polgármester kért néhány perc figyelmet és átadta Iráni testvérvárosunk Yazd ajándékát a múzeumnak. Az ottani Jameh mecset mozaik motívumának mását, egy Shamsát, (arabul Nap) ami egy bonyolultan diszitett rozetta, amelynek ábrázolásait gyakran használják iszlám művészetben.

Kóródi Anikó nagy ismeretanyaggal rendelkezik Küry Kláráról, több éves lelkes kutatómunkája okán, ami könyvbe is rendeződött, az operettprimadonna életéről és koráról, Küry Klára azt üzente… címmel.

 

Előadásában bemutatta a Jászkiséren született tehetség útját a színpadra, aki egyike volt azoknak a művésznőknek, akik színpadra lepésükkel megtörték a babonát, amely sok ideig uralkodott és nem szégyelt, rangbéliként, úri családból származva, színésznővé lenni. A véletlen és az üdearcú szép leányka életének vezérlő csillaga úgy akarták, hogy mindjárt énektanulmányai legelején, olyanoknak akadt meg rajta a szemük, akik azonnal meglátták benne a színpadi csillagot. Ettől kezdve elhatározott dolog volt, hogy Küry Klárának színpadra kell lépnie. Népszerűsége, kedveltsége, varázsa szinte föllépésről - föllépésre fokozódott, és az operettprimadonna már korszaka első színpadi csillagai között ragyogott, hogy onnan soha le ne tűnjön és emlékét megőrizze az emlékezet.

 

 

 

 

+5

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.