Szent István király ünnepe – augusztus 20

Szent István király ünnepe – augusztus 20
2022.08.23.

Az egyik legrégebbi nemzeti ünnepnapunk augusztus 20, amellyel a keresztény magyar állam megalapítására, annak ezeréves folytonosságára, emellett első királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk. Augusztus 20-án, délelőtt városunkban is ünnepséget tartottak a Margit-szigeten.

A városi megemlékezés ünnepi szent misével kezdődött, a Nagyboldogasszony Római Katolikus Főtemplomban, melyet Szántó József főapát celebrált. A felhős égből egy röpke zápor enyhítette éppen a föld szomját, mikor az ünneplők sora átvonult a Margit-szigetre, a városi programok helyszínére. Itt, volt ki a fedett színpad tetejének védelmébe húzódott, volt ki esernyőt tartott feje fölé, de többen örömmel fogadták az arcukra szitáló esőcseppeket. A Himnusz és katolikus magyarság néphimnusza a Boldogasszony Anyánk elhangzását követően, az ünnep szónokát hallhatta, a meglehetősen foghíjas közönség. Beszédében Gulyás András Zoltán régész, muzeológus, a magyar állam megalapításának körülményeit foglalta össze, kiemelve Szent István időtálló,napjainkban is érvényes gondolatait. Hazafias dalokat szólaltatott meg Ecsedi Péter énekművész, a műsor kulturális részeként. Az idei aratás, liszté őrölt búzaszemeiből dagasztott és sütött új kenyeret, Kerekes Gábor káplán áldotta meg, majd Mező Istvánné református lelkész igei áldása hangzott el. A nemzeti színű szalaggal díszített új kenyereket a Jászsági Hagyományőrző Egylet férfi tagjai szelték fel apró falatokra, melyet aztán az asszonyok kínáltak körbe a jelenlévőknek. Az eseményt Móczó Árpád énekes – hegedűs műsora zárta.

Délután kulturális programok egész sora váltotta egymást a színpadon, Bartha Tóni Bábszínháza, a Csalogány Musical Stúdió énekes előadása, Molnár György és zenekara koncertje, mely keretében Szulák Andrea énekesnő népszerű slágerekkel szórakoztatta a közönséget. A szigeten szerte, kézműves és játékprogramok kínáltak színes, kreatív tevékenykedést a családoknak, de leginkább a gyermekeknek. Népszerű volt a kenyérke készítése, ahol az ehhez kedvet érzők, búzából lisztet őrölhettek, a lisztből lepényt gyúrhattak, amit aztán egy forró sparhelten ki is süthettek.

Az este fő programjaként, hamisítatlan rock’n’roll menetelés volt az Anna & the Barbies koncert. Anna extravagáns, átütő erejű színpadi jelenléte, a magukkal ragadó lüktető, rockos ütemek, a szókimondó dalszövegek hatása, nem mindennapi buliban öltött testet. A nap záró rendezvénye szadadtéri disco volt ahol DJ Fácán keverte a zenét és adta az ütemet a  táncolóknak. 

dsc_0290dsc_0298dsc_0293

 

 

 

 

 

 

dsc_0316dsc_0482dsc_0513

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.