Szárazkolbász megmérettetés
A VII. Jász Kolbásztöltő Fesztivál előestéjén, annak nyitányaként, afféle félvezetésképpen, február 9-én, szárazkolbászok mérettetek meg, sertés és vad kategóriában, a Berva Sörözőben.
Összeált ismét a szakértő zsűri, és az elmúlt hetekben szerte az országból érkezett kolbászokat kóstolta majd értékelte, hogy kiderítse melyik a legjobb házi készítmény.
A szárazkolbász egy bonyolultabb termék, a hozzávalók többnyire ugyanazok, de a receptúra minden készítőnél más és más, és ez adja az egyediséget, az ízt, az illatot, a színvilágot, ami semmihez sem hasonlítható. A szárazkolbászok elkészítése bonyolultabb, mint sütnivaló társaiké, hiszen sok múlik azon, mi történik a gyártás, érlelés során, hiszen, ezek a kolbászok hosszú hónapokon át készülnek, míg elérik a tökéletes állapotukat. A folyamatnak temérdek titka, különlegessége, nehézsége van, a lényeg, hogy íze, zamata legyen, de egyik fűszer se domináljon túlzottan.
A jó kolbásznak nincs receptje, csak keletje, hallhatuk felmenőiktől, de mi a jó száraz kolbász titka? Különféle ízek, receptek, de még inkább eltérő vélemények sokaságára érkezik a pofonegyszerű válaszul, a FINOM!
Na a Bervában is így választottak és ez lett az eredmény:
Sertés kategória:
1. Görbe Tibor Jászberény
2. Varga Sándor Cegléd
3. Jákus László Jászfényszaru
Vad kategória:
1. Görbe Tibor Jászberény
2. Boroznaki Zoltán Jászberény
3. Boros Attila Besenyszög
duka