Ritkán látható művek a Hamzában.

Ritkán látható művek a Hamzában.
2023.06.26.

A Múzeumok Éjszakája programjai városunkban, több éve már hagyományosan, Múzeumok, galériák éjjel-nappal elnevezés alatt, három intézmény, összefogásában szerveződnek. Igy volt ez június 24-én szombaton is, a Szikra Galériában a Palotásy Zeneiskola adott térzenét délelőtt, este a Jász Múzeum színes színpadi programokat, koncerteket kínált, a Hamza Gyűjteményben pedig egy párját ritkító kiállítás nyílt ezen a napon.

A Hamzában Hamzával készültek, mivel a gyűjtemény szempontjából különleges év az idei és ezzel csatlakoztak a kulturális rendezvények sorához.  Hamza Dezső Ákos 120 éve született és 30 éve hunyt el, e két kerek évforduló alkalmából, Hamza 120 / 30 címmel nyitottak kiállítást életműve egy olyan darabjából, ami ritkán látható és csak néhány felvillantást mutat. Tollrajzok és kedvtelésből írt versek kerültek a falakra és a vitrinbe, amelyek mutatják az alkotó sokoldalúságát a különböző művészetek terén.

Hamza költészeti darabjainak keletkezéséről nincs pontos információ, de datált versei közül a legkorábbiak magyar és francia nyelven, Párizsban íródtak, ahová a Képzőművészeti Főiskola után költözött ösztöndíjjal. A francia fővárosból tanulmányutakat tett Olasz- és Németországba, valamint ott ismerte meg feleségét, akivel házasságot is ott kötött. Hazaköltözésüket követően mindketten a filmes szakmában helyezkedtek el. Majd megint Párizs, a tévéfilmkészítés tanulmányozására, keltezett verseinek nagy részét ebben az időszakban vetette papírra. Később Olaszországban rendez filmeket és a forgatások mellett, itt nyúl ismét a képzőművészet eszközeihez, tollrajzokat készít, jellemzően A4 méretben. A brazil filmgyártás megalapozására Sao Paulóba hívják, de mivel filmes munkássága megszakad, Hamza csak a festészetnek élt és tollrajzokat is készít. Mindezeket, a kiállításhoz szorosan kapcsolódó életeseményeket, Farkas Edit az intézmény igazgatója emelte ki mondandójában.

A három külföldi helyszínen készült tollrajzokból válogattak a kiálltásra, hogy összehasonlíthatók legyenek. A párizsi alkotások jellemző színe a kék és a szürke, a Brazíliában készültek barnás árnyalatúak, az olasz rajzok a legszínesebbek. Finom megoldások az amorf felületek és figurális alakzatok ötvözésére, szalagformák és hullámok, hideg - meleg, sötét - világos, sajátosság a képeken, az élet egy - egy fontos mozzanatának felvillantására.

Hamza D. Ákos verseiből csak néhány az melyek keletkezési helye és ideje ismert, de kép világukból és gondolatok vezetéséből sejthető, hogy az intenzív párizsi időszak után, még elég sokáig visszanyúlt a szavak által teremtett világhoz is. Innét merítette A nyár című versét, Farkas Edit, amit a megnyitót zárásaként olvasott fel.

A művészeti esemény a Robimpró Műhely formáció, Sebestyén Róbert és Nyeste Róbert improvizációs gitárzenéjével folytatódott, ahol a gondolatok, zenei harmóniák összetalálkoztak, és  a dallamok hallgatása közben rajzolgatásra volt lehetőség, ez alkalomból, természetesen, tollakkal.

DG

dsc_0002dsc_0015dsc_0022

 

 

 

 

 

 

dsc_0021dsc_0025

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.