Örömünnep a szabadtérin – 50 éves a Jászság Népi Együttes

Örömünnep a szabadtérin – 50 éves a Jászság Népi Együttes
2022.06.10.

Időtlen értékek, ezt láthatta június 4-én, szombaton este a Székely Mihály Szabadtéri Színpad széksorait zsúfolásig megtöltő közönség, a Jászság Népi Együttes 50 éves fennállását ünneplő szédületes gálaműsor felvonásaiban.

Időtlen értékek. Az elmúlt fél évszázad táncos korosztályai teremtették mindezt meg és mindennek alapköve, az 1971-ben Papp Imre által létrehozott, megalapított népi táncos együttes. Kiemelkedő, ismert és elismert műhelye lett a néptáncnak az idők folyamán a Jászság Népi Együttes, ahol a táncosok megmutatták amatőr szintről is a legjobbak közé lehet kerülni. Ennek ékes bizonyítéka volt a ’77-es Ki Mit Tud? győzelem, és azóta is megannyi nívódíj, kitüntetés, elismerés került a közösség és tagjai tarsolyába.

Időtlen értékek. A múlt, jelen, jövő találkozott és szerepelt együtt a színpadon, ahol több közös koreográfiát, régi sikeres előadások, fesztivál fellépések részleteit is bemutatták, a nagyszabású produkció jeleneteiben. A közreműködők mind – mind a Jászság Népi Együttes tagjai voltak, akik az évek sorában egykor, vagy jelen időben táncosai a közösségnek, és mindannyian hozzátartozói egy nagy családnak. Az értékeket őrző kincsestár becses darabjai elevenedtek meg és váltották egymást a színen: moldvai, mezőségi, méhkeréki, bökönyi, felcsíki autentikus táncok forgataga. Generációk ropták közösen, megmutatva hogyan öröklődik a népi tánc szeretete nemzedékről – nemzedékre. Lányok, asszonyok forogtak együtt félszázan, a magyarbödi karikázóban. Vetített képeken villantak, a már eltávozott néptáncosok és zenészek fotói, az emlékük idézését zene és tánc kísérte. A táncosok mellett szerep jutott a kísérő zenekarok hajdani és mai tagjainak is a muzsikállásra. Ők azok, akik a háttérben talpalávalót húzzák, de hangszereik dallamai nélkül nincs tánc. A hagyományőrzők generációi által előadott jászsági táncok zárták a színpadképek sorát.

Időtlen értékek. Szűcs Gábor művészeti vezető számára, azon temérdek munkák sokasága, amit segítő társainak köszönt meg, egy-egy emlékplakettel a gála legvégén.

Az időtlen értékek sorát hivatott folytatni egy rangos kitüntetés bejelentése is. Az együttes hamarosan a Magyar Örökség Díj birtokosa lesz, amellyel elismerik a közösség tevékenységét, hozzájárulását, a néptánc kultúra szellemiségének megőrzéséhez.

Időtlen értékek azok, amit eddig megteremtettek. A kimagasló díj is erre utal, és arra, jó úton járnak, ne térjenek le, haladjanak tovább ezen, a következő ötven esztendőben is!

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.