Október 6. – emlékezés az Aradi vértanúkra

Október 6. – emlékezés az Aradi vértanúkra
2022.10.12.

Nemzeti gyásznap – október 6. 173 évvel ezelőtt e napon, az Aradon kivégzett 13 vértanú honvédtisztekre, és a fővárosban kivégzett Batthyány Lajosra, az első független magyar kormány miniszterelnökére emlékezik a magyarság.

A világosi fegyverletételi tárgyalásokon szabad eltávozást ígértek az orosz hadvezérek – Görgey Artúr tábornok jelképesen nem az osztrákok előtt tette le a fegyvert –, Haynau császári-királyi táborszernagy kíméletlenül megtorolta, hogy a magyar szabadságharc oldalára állt a13 főtiszt.

1849. október 6-án hajnalban, az aradi vár egyik sáncában, golyó általi halált halt Lázár Vilmos ezredes, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő és Schweidel József tábornokok. A várfalon kívül eső területen, amit ma vesztőhelynek hív a közemlékezet, felakasztották Poeltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezić Károly, Nagysándor József tábornok, Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János és Vécsey Károly tábornokokat.

Nemzeti gyásznapon – október 6-án, a Városvédő és Szépítő Egyesület szervezésében tartottak megemlékezést, az aradi vértanúk tiszteletére létesített emlékfasor szomszédságában, a neveiket megörökítő emlékkőnél. A megemlékezőket Bolla János emeritus jászkapitány, az eseményt rendező egyesület elnöke köszöntötte. Rövid bevezetőjét követően, a Jászsági Hagyományőrző Egylet verses-énekes, korabeli írásokból, irodalmi idézetekből összeállított nívós emlékező műsorát hallgathatták meg a jelenlévők. Az emléknap programjának végén, koszorúkat és mécseseket helyeztek el emlékkőnél és főhajtással fejezték ki tiszteletüket, a város vezetői, civil szervezetek képviselői és a cserkészek. A Szózat közös eléneklésével zárult ünnepélyes emlékezés.

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.