Nemzeti ünnep – október 23.

Nemzeti ünnep – október 23.
2023.10.24.

Emlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, áldozataira és mártírjaira

Az 1956-os forradalom kitörésének napja, amikor ifjúság és a hozzá csatlakozó tömeg azt mondta: ne legyen akárhogy! Elég volt a megalázottságból, kiszolgáltatottságból, a félelemből és az éjszakai elhurcolásokból, a rögtönítélő népbírósági perekből. Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca, amely a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött 1956. október 23-án, és a fegyveres felkelők ellenállásának felmorzsolásával fejeződött be november 10-én.

A Szabadság Napján, városunkban a Ferences templomban ünnepi szentmisével kezdődött a megemlékezés, majd a Terplán Zénó Kolping Technikum, Gimnázium és Szakképző Iskola diákjai, A világ másról beszél című műsorukkal tisztelegtek, a múlt eseményei és hősei előtt. Ezt követően az ’56-os emlékműnél koszorúkat helyezett el a városvezetés, intézmények, civil szervezetek, politikai pártok és oktatási intézmények képviselői.

A városháza falán található emléktáblák előtt, Danyi László, Terplános diák, Jobbágy Károly: A rádió mellett című versét szavalta el, majd az emlékezők tiszteletüket koszorúik elhelyezésével fejezték ki.

A Fehértói temetőben, az ’56-os hősök kopjafáinál az egyházak képviselői, Soltész Ádám atya mondott imát, majd Mező István református lelki pásztor igei áldását hallhatták az egybegyűltek. Jászberény város nevében a Terplán diákjai, 13 szál fehér szegfűt kötöttek a mártírok kopjafáira és koszorúk kerültek az emlékhely talapzatára. A megemlékezés végén, Polgár Nikolett előadásában, a Boldogasszony Anyánk régi néphimnuszunk hangzott fel.

 

 

 

 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.