Nem könnyed témák

Nem könnyed témák
2022.06.29.

Jó fél esztendő után újra képzőművészeti tárlat látható a kiállító térként is funkcionáló mozi galérián. Emptiness címmel, Mányoki Ádám festőművész, Barcsay-díjjal elismert feltörekvő, fiatal alkotó képeinek bemutatóját július 20-án délután nyitották meg.

 

Mányoki Ádám aktív képzőművészként van jelen a kortárs alkotók közösségében, rendszeresek kiállításai, az emberi lélek mélyrétegeinek, sötét oldalainak ábrázolását kedveli. Több alkalommal volt meghívottja városunkban az ART Camp művészeti szimpózium táborainak, annak záró kiállításain ott készült alkotásait láthatta a közönség. Ez alkalomra összeállított egyéni bemutatkozásának megnyitását Koncz Gábor festőművész vállalta, aki jó évtizede találkozott először alkotásaival Egerben, ahol Mányoki Ádám akkor még a tanulmányait végezte. Megnyitó mondataiban a művésztárs, saját gondolatait, érzéseit fogalmazta meg a bemutatótér falain elhelyezett festményekről.

Emptiness, azaz üresség, az ezzel generált szorongás érzése feszítheti az alkotások szemlélőit. Nyers vászonra festett, rajzolt felületein, minduntalan ott van a feszült üresség.  Ha nem olvasnám el a képek címeit, akkor is felötlene bennünk ez a kifejezés. Zavarba ejtő, ahogy a nyersvászon felületekkel bánik, még nagyobb bizonytalanságot adva a nézőnek, annál is jobban mintha faltól falig színeket és formákat sorakoztatna fel. Megfigyelve a művein szereplőket, maximálisan látni a kiüresedést és lemondást, az alakok arckifejezéseiben, mozdulataiban, testtartásukban. Minduntalan zavarba ejtő asszociációk, néhol portré sziluettek, máshol torz fejformák, a nézőre gyakorolt hatásai. A lényegre fókuszál, nincs mellébeszélés, kevés színnel játszik, nincsenek dekoratívelemek vagy felületkitöltések, szénnel rendkívül expresszív módon, nagy lendülettel felrajzolt alakjai határozottságról árulkodnak - vélte Koncz Gábor.

Mányoki Ádám képein felvállal, és kijelent, komfortzónájából kibillenti festményeinek szemlélőit.  Tapasztalja meg ön is! A kiállítás a mozi nyitvatartási idejében, július végéig látogatható.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.