Munkái kordokumentumok

Munkái kordokumentumok
2023.03.29.

Szociofotókból összeállított vándorkiállítást nyitottak, március 23-án, a Városi Könyvtár galériájában, Fény (kép) ek, Fotószilánkok Tabák Lajos 20. századából címmel.

A szociofotó eredendően a középosztálytól távoli társadalmi csoportok, a kiszolgáltatott, anyagi nehézséggel küzdő, szegény emberek képi dokumentációját vállalja fel. Tabák Lajos a hazai szociofotográfia megalapítója, képein rendhagyó szemszögből jelennek meg a xx. század egyszerű embereinek hétköznapjai. Fotói, a mellett, hogy egy korszak dokumentumai, egyben művészi igényességgel megfogalmazott alkotások is.

A falakon látható tablókat, a megyei levéltár gyűjteményében fellelhető dokumentumok felhasználásával állították össze, ami magán irat adományozás révén, a fotográfus nevelt lányától került az intézménybe. A tárlatot Csönge Attila, a MNL Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Levéltár igazgatója nyitotta meg és a Tabák Lajos hagyaték gondozója, Mákos Judit, levéltári szakkönyvtárosa ajánlotta megtekintésre.

Tabák Lajost, hosszú életének esztendei, végigvezették az egész xx. századon, amit fotóival örökített meg, a valóságról alkotva képeket. Fényképeivel tudatosan provokált, tényszerűen, leplezetlenül  mutatta be a társadalmi, szociális egyenlőtlenségeket. Egy – egy, képein megörökített pillanat, az azokon megjelenő alakok, legyen az gyári munkás, hadirokkant, vagy parasztember, helytörténeti szempontból igen értékes információkat hordoznak, amit a történeszek hasznosítani tudnak.

Az emberek felé társadalomkritikai hozzáállással forduló fotóművész, egyedi képei, április 22-ig láthatók, a könyvtár nyitvatartási idejében. 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.