Monográfia művészeti munkásságról

Monográfia művészeti munkásságról
2023.10.31.

B. Jánosi Gyöngyi, ennyi áll a vaskos kötet fedőlapján, melyet a festőművész, Dráma című alkotásának részlete ékesít. Egy átfogó művészeti monográfia készült, melyet a nagyközönségnek, október 27-én mutattak be a Városháza zsúfolásig telt dísztermében, ahol az előfizetők kézbe is vehették a gazdagon illusztrált, páratlan művészeti kiadványt.

B. Jánosi Gyöngyi élete, munkássága, művészete kortárs vallomások, kritikák tükrében a könyv teljes címe, ami a Hamza Gyűjtemény és Jász Galéria kiadásában, annak igazgatója Farkas Edit és a címszereplő lánya, Bartos Kinga szerkesztésében készült el.

„Általában az emberek egyetlen tudomány művelésére teszik fel az életüket. Vannak olyanok is, akik több vasat tartanak a tűzben: mindenhez értenek egy kicsit. És létezik néhány olyan kivételes alkat, akinek különböző képességei több területen is gyümölcsözők. B. Jánosi Gyöngyi közéjük tartozott. Tanított, volt kultúraszervező, múzeumigazgató. Festett, rajzolt, restaurált. Kiállított és rendezte mások tárlatait. Írt tanulmányokat, kritikát és verseket. Minden területen jelentőset alkotott.”…

…”Monográfiában ezt a sokrétű embert szeretnénk bemutatni. Adatokkal, verseivel, saját írásaival, a műveiről készült fotókkal, és egy-egy életszakaszára vonatkozó, arra kortársként autentikusan rálátó kollégák feljegyzéseivel.”

(az idézet, részlet a kötetből: Előszó, Farkas Edit írása)

 

 

 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.