„Mert nem lehet feledni, nem, soha…”

„Mert nem lehet feledni, nem, soha…”
2024.06.10.

A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én, a trianoni békadiktátum 104. évfordulójára emlékeztünk az Apponyi téren álló emlékműnél.

Az I. világháború lezárásaként, a Párizs környéki békeszerződések köttetek meg, a győztes antant és a központi hatalmak között. Városunk aranymandátumos képviselője, Apponyi Albert gróf, néhány nappal az aláírás előtt, szónoki expozéjában próbált az értelemre és az érzelemre egyaránt hatva, a békefeltételek módosítását elérni, ám a kialakult helyzeten már nem tudott változtatni. Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon kastély folyosóján történt a békediktátum aláírása. Ennek következtében az Osztrák-Magyar Monarchia megszűnt, Magyarország lett az egyik utódállama, mely területe jelentős részét elvesztette, így 3,3 millió magyar anyanyelvű ember rekedt az új országhatáron kívülre. A gazdasági struktúra megváltozott, a mezőgazdaság vált meghatározóvá, hiszen a vasútvonalak, erdők, bányák, jó része is elcsatolásra került.

Az Apponyiról elnevezett téren, Szerencsés Martina énekes előadóművész dalos műsorával kezdődött a megemlékezés programja. A Nemzeti Összetartozás Napján tartott eseményen, Cseh Dániel történész mondott megemlékező beszédet. A nemzeti gyásznap hivatalos programját a koszorúzás zárta, mely alkalmával a város vezetése, a kormányhivatal, intézmények, pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés szimbólumait.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.