Megújult a szentháromság oszlop

Megújult a szentháromság oszlop
2023.07.28.

A felújítási munkálatok befejeződésével, műszaki átadását tartották, július 18-án, a város központjában, a Promenád parkjának Főtemplom felöli részén álló, szentháromság oszlopnak.

A városvédők egy évtizeden át, folyamatosan szorgalmazták, a késő barokk stílusú szakrális emlékmű felújítását, ami méltatlan, pusztuló állapotban volt és helyrehozatalát városképi szempontok is indokolták. A Városvédő és Szépítő Egyesület kezdeményezését felkarolta városunk önkormányzata, és a civil szervezet által, a renoválási munkálatok költségére, felajánlásokból összegyűjtött adományai mellé, jelentős támogatást nyújtva segítette a kivitelezés lefolytatását. A város, az összesen 13 millió forintba került beruházás, több mint felét finanszírozta. A nemes cél elérése érdekében pedig összefogott, a városvésődők mellett a katolikus egyházzal, valamint a Jászsági Menedzser Klub Egyesülettel, akik szintén anyagi támogatást biztosítottak az emlékmű megszépüléséhez.

A korintizáló oszlop, a Szentháromság csoporttal kettős talapzaton áll, a középső párkányzat sarkain négy szent szobraival, melyek közül az egyik hiányzó felső teste pótlásra került. Feljebb a város címere a jászkürttel látható, legfelül pedig a Szentháromság szoborcsoportja. Az Atya és a Fiú, kezében kereszttel, közöttük galamb képében a Szentlélek alakja zárja le, a homokkőből faragott és festett kompozíciót.

Az 1831. évi kolerajárvány emlékére, tanácsbéli Alavander Mihály által állított oszlop, 1926-ban került mai helyére és róla elnevezett Szentháromság teret díszíti megújulva, az arra sétálók örömére.

+6

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.