Májusban, az Áprilisi táj című olajkép, A hónap műtárgya

Májusban, az Áprilisi táj című olajkép, A hónap műtárgya
2024.05.15.

A képzőművészeti sorozat e havi bemutatóján, május 8-án, a Szikra Galériában, a Jászladányi születésű Orosz Gellért festőművész nagybányai stílusú, plein-air alkotását ismerhette meg a közönség, habár festészetének eredetisége absztrakt munkáiban rejlik. Az esemény egyben megemlékezés is volt az alkotó születésének 105. évfordulójáról.

A már megszokott komolyzenei felvezetést, ráhangolódást a Palotásy János Zeneiskola növendékeinek hangszeres játéka adta. A festő életútjáról és művészetéről  Metykó Béla helytörténeti kutató tartott átfogó, érdekes előadást.

Orosz Gellért jászladányi ötholdas parasztember gyermeke. A tehetséges fiút az Iparrajziskolába íratják a fővárosban. A háborús idők közepén került a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Szőnyi István és Barcsay Jenő növendéke, később Barcsay mellett tanársegédként tevékenykedett. Országos kiállításoknak rendszeres résztvevője, melyeken kezdetben figurális festményekkel jelentkezett. Pályakezdésekor a négyesfogatnak nevezett művészetitársaságot Nuridsány Zoltánnal, Jánossy Ferenccel, Sugár Gyulával alkották közösen és kísérletet tettek a modern művészet és a szocreál összehangolására. A Kassák Lajos köré szerveződő progresszív művészek által szervezett összejövetelek állandó résztvevője és Kassákkal közösen állított ki a Csehszlovákiában, a magyar nonfiguratív műveket bemutató nagysikerű tárlaton.

A főiskola első éveitől datálható absztrakt művészetében eleinte a lírai konstruktivizmus, majd a majd a konstruktív szürreális jelleg dominál. A hatvanas évek elején expresszív irányba tér el és tassisztikus munkákat készít, később az évtized közepétől újból konstruktív műveket alkot, szigorúan geometrikus struktúrájú kompozíciókat.

Az ötvenes  évektől a művészet terén is megnyilvánuló zsarnokság hatására absztrakt, bátor kísérletezésű művei a műtermi magány csendjére ítéltettek. A kilencvenes évekig a műtermi dobogó mögé rejtett alkotások, melyek az elmúlt 40 év alatt nem kerülhettek bemutatásra, egy sokszínű, egyéni hangú, a nyugati művészettel mindvégig lépést tartó, gazdag életművet rejtettek.

Orosz Gellért tragikus sorsú, nem megfelelően értékelt alkotó volt, több vonalon futó, kiérlelt absztrakt festészete fontos szerepet játszhatott volna kora magyar művészetében.

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.