Legyen október hónap B. Jánosi Gyöngyié!

Legyen október hónap B. Jánosi Gyöngyié!
2023.10.09.

Ezt a kijelentést Farkas Edit, a Hamza Múzeum vezetője tette, A hónap műtárgya bemutató előadásai végén, október 4-én, szerdán a Szikra Galériában.

Hogy mit akart ezzel mondani?

B. Jánosi Gyöngyi városunk kulturális életének meghatározó alakja volt, most volna éppen 75 éves. Október 18. a Magyar Festészet Napja lesz, és a Hamza Múzeum első igazgatója, alkotóemberként, festőművész volt. E hónap végén jelenik meg a róla készült összefoglaló monográfia, mely művészetét, alkotásait mutatja be.

A hónap műtárgya programja, ez alkalommal B. Jánosi Gyöngyi tiszteletéről szólt, és születésének évfordulójára emlékeztek a képzőművészeti sorozat bemutatóján, ahol Életérzés I. című olajképét ismerhették meg az érdeklődők. Az alkotást és az alkotóját B. Jánosi Gyöngyi lánya, Bartos Kinga festő, grafikus mutatta be és beszélt édesanyja életútjáról, művészeti pályájáról, közelebb hozva alakját, alkotói látásmódját, kifejezőeszközeit.

Metykó Béla helytörténet kutató, a rajztanáról, a festőművészről, a stúdió vezetőről, a múzeum igazgatóról szóló sajtómegjelenésekből állított össze előadást.

A Palotásy János Zeneiskola három kitűnő növendéke, három kiváló darabbal készült az estére, zenetörténeti keresztmetszettel az európai zenéből, valamint énekhangjával előadott balladás hangvételű dallamokkal közreműködött, Kispál Berta, az LVG tanulója.

A hónap műtárgyának választott, festmény az 1987 - 1990. között készült Életérzés - sorozat első darabja, mely a lélek fájdalmat, szenvedését szimbolikus formákkal fejezi ki. Az alkotás, a sorozat további két darabjával együtt, megtekinthető a Szikra Galéria kávézójában, előzetes egyeztetés után.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.