Kóros kütyühasználat

Kóros kütyühasználat
2023.06.06.

Közel százan hallgatták meg, zömében szülők, június 2-án, pénteken, az Ifjúsági Házban, Dr. Donauer Nándor szakpszichológus, neuropszichológus, a kütyük kóros használatáról szóló tanulságos és megoldásokat is felvázoló előadását.

Dr. Donauer, a témában született orvostudományi kutatások felismerésein keresztül beszélt korunk különböző kütyüjei (okostelefonok, számítógépek ) és az azokon elérhető tartalmak, játékok túlzott használatának negatív hatásairól.

A számitógépes virtuális játékok fejlesztőgyártói, úgy készítik el termékeiket, hogy azok elsődleges felhasználói a gyerekek, egyre több és több időt akarjanak gépeléssel eltölteni. A szórakozás közben felszabaduló hormonok „jó érzést” közvetítenek, melyek, ha nem kontrolált a kütyü használat, mértéktelenségben torkolhatnak. Az ifjú rabja lesz az élménynek, keresi, akarja, amit más területeken családban, barátokkal, otthon és az iskolában nem él át, ami visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezethet, súlyos homloklebeny szindrómát okozhat. A jobb homloklebeny, az az agyi terület, ami a tartós figyelemért felelős, ha sérül nem regenerálható. Ha az agy ezen része, nem fejlődik egészségesen, sok negatív tünet lesz észlelhető a gyermeken. Nem képes hosszú ideig figyelni, romlik a memóriája, gondjai lesznek a tanulásban. De mindezeken túl kialakulhatnak önértékelési problémái, érdektelenség, közöny, öntörvényűség jellemezheti. Segítő ösztönei csökkenek, hálát nem érez, depresszióra lesznek hajlamosak.

A szakember, sok szülő problémájára megoldásokat is felvázolt, melyek bevezetésé, betartása és betartatása, jó irányú változásokhoz vezethetnek és súlyosabb tüneteknek is elejét veheti.

Ilyen a napi testmozgás fontossága, ami legalább a séta, de meg jobb a futás, kerékpározás, úszás, ahol a monotóniának is szerepe van, az agyi funkciók fejlődése szempontjából. Bátorítsuk, biztassuk a gyermeket, hogy találjon magának más, hasznos elfoglaltságot, egy közösségben, ami lehet tánc tanulás, hangszeres tudás, kézműves vagy képzőművészeti tevékenység is akár. Figyeljünk az időben való lefekvésre, a megfelelő pihentető alvásra, különösen annak éjfél előtti szakaszára. ( ez még a szülőknek is megszívlelendő!) Kütyü használati szabályokat adni, kereteket felállítani a gyerekeknek ( pld. 20 perc telefonnyomkodás, úgy, hogy maga teszi le az eszközt mikor lejár a szabott idő, ha mégsem, előzetesen egyeztetett ideig nem gépelhet) Világosítsuk fel gyermekünket, beszéljünk életkorának megfelelően, a világhalló, a közösségi oldalak, számítógépes játékok veszélyeiről.

No és persze, mi felnőttek, szülők legyünk azok, akik példát mutatnak fiainknál, lányainknak. Korlátozzuk és szorítsuk keretek közé okostelefon használatunkat, hiszen félretehető a készülék! Forduljunk gyermekeink felé, figyeljünk rájuk, beszélgessünk velük, mutassunk meg nekik az őket körülvevő világ mennyivel több kézzelfogható szépséget kínál, mint az virtuális tér.

Tegyék ezt, még tehetik, gyermekeik érdekében, e gondolat jegyében zárta hasznos előadását, Donauer doktor.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.