Kivételes nyáresti kórusmuzsika

Kivételes nyáresti kórusmuzsika
2022.06.29.

Három egységből állt össze egy egész könnyed nyáresti kóruskoncert június 23-án a Szikra Galéria kertjében, Zene újratöltve címmel.

Az egységet alkotta egy évtizedes kórus a Cantate Nobis Énekegyüttes, Thormanné Husznay Mária karnagy vezetésével. Egy zongoraművész Sas Dániel, aki néhány hónapja már állandó zongorakísérője korrepetitora a dalos társaságnak. Egy kreatív elme, Soós Andrea, akinek fejében újabb és újabb ötletek motoszkálnak, legyen az arculat és látványtervezés, egyedi ékszer készítése vagy éppen egy nem mindennapi kulturprogram összeállítása.

Soós Andrea kapcsolata a Cantate Nobisal már nem újkeletű, hiszen tagjai alkották a Jászok történelmi dal- és táncjáték kórusának többségét, így munkásságukat ismeri. Az énekegyüttes és kivételes képességű zongorakísérője, Sas Dániel zongoraművész közös koncertje remek ötletnek bizonyult, melyhez a Szikra Galéria kertje kellemes helyszínként szolgált. A sokoldalú Sas Dániel a zongorakíséret és játék mellett konferált is a műsorszámok között, érdekességeket felvillantva az elhangzó zenedarabokról és szerzőikről.

A műsorban kórusmuzsika szólt és a zongora hangja szállt, hol kíséretként, hol önmagban, szóló kompozíciók és improvizációk hangzottak fel. Zenetörténeti korszakokból szólaltak meg dalok és szerzemények, a reneszánsz muzsikájától könnyűzenei slágerekig bezárólag. Mindezek között egy ősbemutató, Sas Dániel komponálta Fantázia darabok, melyet az énekegyüttesnek ajánlott és a két népdal újszerű feldolgozását, kórusra és zongorára, először hallhatta közönség.

A hangulatos hangverseny a napszállatban ért véget. A kellemes zenei impulzusért hálás közönség pezsgővel koccintva köszönte meg az előadóktól kapott élményt. A Zene újratöltve programja igazi nyáresti feltöltődésként hatott.

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.