Kérelem - lakás önálló rendeltetési egység igazolására

Kérelem - lakás önálló rendeltetési egység igazolására
2022.09.15.

Kérelem, hatósági bizonyítvány kiállítása iránt, lakás önálló rendeltetési egység igazolására

 

A családi fogyasztói közösségekre, valamint a családi otthonteremtési kedvezményből megvalósuló tetőtérbeépítésekre vonatkozó kedvezmények bevezetése érdekében az egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról szóló 259/2022. (VII.21.) Korm. rendelet azokra a többlakásos, de egy mérőórás ingatlanokra is többszörös kedvezményes árú gázmennyiséget biztosít, amelyek nem társasházakban vagy lakásszövetkezetekben vannak.

 

A Korm. rendelet bevezette a családi fogyasztói közösségek fogalmát. Ezt akkor lehet alkalmazni, ha egy társasháznak vagy lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon több, de legfeljebb négy – az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 105. §-a szerinti – lakás rendeltetési egység található.

A jegyző kérelemre, a lakás rendeltetési egységek számáról hatósági bizonyítványt állít ki ahhoz, hogy a lakossági fogyasztó jogszerűen vegyen igénybe kedvezménnyel elszámolt földgáz mennyiséget. A hatósági bizonyítvány kiállításakor a ténylegesen kialakult állapot kerül figyelembevételre. Az igazolás csak a kedvezményes rezsicsökkentett gázár igénybevételéhez használható fel.

A Korm. rendelet értelmében, ha a hatósági bizonyítványban foglaltnál kisebb számú, ténylegesen kialakult lakás rendeltetési egység található az ingatlanon belül, a szolgáltató megállapítja, hogy a felhasználó jogosulatlanul vette igénybe  az (5) bekezdés alapján meghatározott kedvezményes többletmennyiséget a bejelentett és a tényleges lakás rendeltetési egységek különbözete vonatkozásában. Ebben az esetben a jogosulatlanul igénybe vett kedvezménnyel elszámolt földgáz mennyiséget az 5. § (2) bekezdése szerinti versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.

A hatósági bizonyítvány iránti kérelem és ügyféltájékoztató az alábbi linken tölthető le:

kerelem-es-ugyfeltajekoztato_hatosagi_bizonyitvany_kiallitasa_irant_szolg_artam_ugyben_.doc 

A kérelmet Jászberény Jegyzőjéhez címzetten, a kérelmező aláírásával ellátva személyesen (5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.), valamint postai úton, illetve elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) lehet benyújtani. 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.