Kemény műfaj a dokumentumfilm

Kemény műfaj a dokumentumfilm
2024.02.05.

Már az elmúlt esztendőben otthonra talált városunkban az egyik legrangosabb hazai filmfesztivál, a BIDF, melynek tíz vidéki helyszíne között ismét ott a Lehel Film – Színház. Így aztán mozink nagyterme, február első napján, megnyitó és filmvetítés színhely volt, a fővárosi eseményhez kapcsolódva.

A BIDF (Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) tíz évvel ezelőtt indult Budapesten. A cél az volt, hogy Magyarországra hozzák a világ legrangosabb ilyen típusú filmjeit és a témákra érzékeny, érdeklődő közönség láthassa az előző év legdíjazottabb dokumentumfilmjeit. Az esemény, három éve országossá nőte ki magát, hogy minél több emberhez eljussanak ezek az alkotások, tíz vidéki városban tartanak vetítéseket. A fesztivál keretében bemutatott filmek különlegessége, hogy mindegyikhez tartozik egy ügy, egy társadalmi vagy lélektani téma, amelyekről a látottak után a területen jártas meghívott szakemberekkel beszélgethetnek a nézők. A dokumentumfilm kemény műfaj, a mozgókép alkotások témái provokatívak, nem könnyű az embereket ezek elé leültetni, de az érdeklődő, közönség egyre jobban látja, milyen változatos ez a művészeti ág.

A te tíz éved, hogy telt? – vonta be a BIDF szlogenkérdésével a nézőt a jászberényi megnyitó alkalmával Erdei Gábor műsorvezető, majd összefoglalta azt, amit a dokumentum filmfesztiválról tudni érdemes. A folytatásban Budai Lóránt polgármester köszöntötte a széksorokat megtöltő nézőket és néhány gondolatát megosztva, köztük kiemelve azt, hogy ezek az alkotások a propagandával szemben készültek, megnyitotta a filmes eseményt. Video üzenetben köszöntötte a nézőket, Sós Ágnes filmrendező, a fesztivált alapító igazgatója.

Az ezen az estén látható nyitó film, a Manifesto, egy orosz alkotás volt, ami olyan videókból készült, amelyeket a XXI. században született, Oroszországban élő tinédzserek forgattak és osztottak meg az interneten. A témája, kiáltvány a gyerekekért, egy riasztással felérő figyelemfelhívás, mi vár a jövő nemzedékekre ebben a világban, amit a politika teremtett számukra. A vetítést követően hosszú szakmaibeszélgetés folyt a témakörről, Lukácsi Pál pszichológus és Szőrös Zoltán középiskolai tanár szereplésével, Erdei Gábor moderálásával. A látottak feldolgozásában a közönség is bekapcsolódott, párbeszédek hangzottak el és vélemények fogalmazódtak meg.

duka

 

 

 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.