Jászsági Civil Vándordíj ünnepélyes átadása

Jászsági Civil Vándordíj ünnepélyes átadása
2023.10.18.

A Jászok Egyesülete és a Jászságért Alapítvány 13. alkalommal hirdette meg pályázatát, a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére. Az elismerés történetében, jászberényi közösség negyedik alkalommal kapta a kitüntető címet, melynek ünnepélyes átadására, október 17-én, kedden délután került sor, a Városháza dísztermében.

A 2023. évi, Jászsági Civil Vándordíjat, a Jászberényi Kossuth Népdalkör Egyesület kapta. Eredményes közösségi tevékenységéért, a jászsági dalkultúra megőrzése érdekében végzett szolgálatáért.

A dalkör jogelődje, a Porteleki Pávakör 1971-ben alakult, Szentirmai Zsolt jászberényi zenetanár vezetésével. Később Tóth Béláné tanárnő, majd Németh József ének – zene szakos tanár vette át a szakmai vezető feladatkörét, irányítva a pávakört és a citerazenekart. 2012-óta a szakmai vezetést Kecskés Istvánné tanárnő végzi. Jelenlegi tagságuk 22 fő. A dalkör 2014-óta tagja a nagymúltú Jászok Egyesületének. Minden évben számos fellépésen népszerűsítik a Jászság népdalait, jelen vannak a térségi és megyei népzenei rendezvényeken, rendszeres résztvevői voltak az egyházi népénekes találkozóknak. A jászsági hagyományőrző közösségek közül, a Porteleki Kossuth Pávakör varratott először fellépőruhaként, jász viseletet. A Jászságért Alapítvány által kiadatt valamennyi népzenei cd-n szerepelnek. A népdalkör a népzene és népdalok szeretetén túl, a tagok számára kiemelten fontos közösségi szintér. Hagyományőrző és közösségmegtartó szerepük meghatározó Jászberény életében.

A Jászberényi Kossuth Népdalkör eredményei és törekvései méltóak a támogatásra és a Jászsági Civil Vándordíj elnyerésére.

 

 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.