IX. Kárpát-Haza Konferencia

IX. Kárpát-Haza Konferencia
2022.08.18.

A Csángó Fesztivál alapítói, Papp Imre és Péterbencze Anikó gondolták egykoron úgy, hogy a fesztiválhoz kapcsolódhatna egy olyan konferencia, ahol a határon inneni és túli magyarok kulturális és gazdasági kapcsolatainak erősítéséről, annak módjáról, formájáról lehetne tanácskozni. A gondolatot meg is valósították, s így jött létre a Kárpát-Haza Kulturális és Gazdasági Konferencia, melyet augusztus 10-12. között már kilencedik alkalommal tartottak meg.

Az idei tanácskozás fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Hoppál Péter kulturális államtitkár volt. A házigazda szerepét pedig a két alapító töltötte be. A konferenciát augusztus 10-én délután a Déryné Rendezvényház dísztermében tartották. A Jászfényszarui Szűcs Mihály Huszárbandérium huszárai hozták a terembe a magyar, az uniós és a jászberényi zászlót. Imát és áldást mondott a háború befejezéséért dr. Novák István, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese, plébános, valamint Mező István református lelkipásztor.

A megnyitó keretében köszöntötte a megjeleneteket Pócs János, térségünk országgyűlési képviselője és Balogh Béla alpolgármester. A tanácskozást Pataki András helyettes államtitkár nyitotta meg. A megnyitón közreműködött a Jászsági Hagyományőrző Egylet, Petrás Mária népdalénekes és a Jászság Népi Együttes táncosai. A teremben az érdeklődők megtekinthették a Jászság Népi Együttes 50 éves, a Csángó Fesztivál 30 éves történetéről szóló kiállítást is. A konferencia első napi programja Jászapátiban zárult, ahol a Gazda-Farmon Pócs János, mint vállalkozó országgyűlési képviselő tartott előadást.

A konferencia második napján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Foglalkoztatási Paktum soros programját tartották meg. Tarapataki Tamás az agrárpiacért felelős helyettes államtitkár mondott köszöntőt, majd A precíz gazdálkodás lehetőségei címmel tartott előadást. Ezt követően a megyénkből érkezett előadók osztották meg tapasztalataikat. A nap végén megkoszorúzták Hodorog Luca csángómagyar énekes sírját.

Szombaton délelőtt a Kárpát-medencei kulturális és gazdasági szervezetek képviselőinek előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Délután pedig a Kárpát-medencei vállalkozások együttműködésének lehetőségeiről volt szó.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.