I. Jászsági Anyatej Világnap

I. Jászsági Anyatej Világnap
2022.08.03.

A Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban augusztus 2-án, kedden rendezték meg az I. Jászsági Anyatej Világnap programjait, amely a kórház, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei kollegiális mentor védőnő, a Jászságban dolgozó védőnők és a Jászberényi Egészségfejlesztési Iroda közreműködésével jött létre. Az esemény fővédnöke Pócs János országgyűlési képviselő volt.

A rendezvényt Dr. Csiki Zoltán, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház főigazgatója nyitotta meg, majd Bábiné Szottfried Gabriella, az Országos Kórházi Főigazgatóság népegészségügyért – és prevencióért felelős főigazgató-helyettese üdvözölte a megjelenteket. Pócs János országgyűlési képviselő pedig oklevéllel és virágcsokorral köszöntötte az anyatejes táplálást példamutatóan népszerűsítő jászsági édesanyákat és védőnőket.

Már 1992 óta a világon mindenhol augusztus 1-jén tartják az "Anyatejes táplálás világnapját", augusztus 1-7. között pedig a szoptatás világhetét ünnepeljük.

A WHO ajánlása szerint az egészséges csecsemőnek féléves korig csak anyatejre van szüksége, majd hangsúlyozza a szoptatás folytatását akár kétéves korig, vagy azon túl, méghozzá úgy, hogy a csecsemők táplálékában egyéves korig meghatározó maradjon az anyatej. A szoptatás az egyedüli mód, amely képes ideális és biztonságos táplálékot biztosítani a csecsemő megfelelő növekedéséhez és fejlődéséhez. A Szoptatás Világhete alkalmából megrendezett esemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra hogy a szoptatás védelme közös felelőssége a szakembernek és az édesanyának egyaránt. Ennek keretében fontos, hogy tájékoztassunk, oktassunk, tartsunk tanácsadást, erősítsük meg és segítsük elő a szoptatás védelmét és támogatását.

 Az I. Jászsági Anyatej Világnap célkitűzése volt, hogy megfelelően kiemelje az édesanyák és leendő édesanyák részére a csecsemők ideális és biztonságos táplálásának fontosságát az anyatejes táplálás népszerűsítése révén. Az esemény emellett egy szakmaközi találkozó is volt az alapellátásban és a szakellátásban dolgozó és a szélesebb körű társszakmák szakemberei részére, ahol a résztvevők a szoptatásról, anyatejes táplálásról szóló szakmai konzultációk keretein belül oszthatták meg tudásukat, jógyakorlataikat egymással.

A rendezvényen elhangzott előadások segítségével a jelenlévők ismereteket szerezhettek a szoptatás alatti- és utáni helyes és tudatos táplálkozásról, a csecsemők anyatejes táplálásának fontosságáról, szoptatási és csecsemőtáplálásról, egészséges, tudatos táplálkozással kapcsolatban kisgyermekkorig, a rendszeres méhnyakszűrés és a védőoltás fontosságáról egyaránt. Az előadások sorában egy szoptató édesanya osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel. Lehetőség nyílt a megjelent édesanyák és várandós kismamák részére a személyes konzultációra védőnőkkel, laktációs tanácsadóval, pszichológussal, gyógytornászokkal. Preventív ismeretátadás érdekében gyakorlati bemutatókról, programokról gondoskodtak a szervezők a témában, valamint az érdeklődő szakemberek betekintést nyerhettek a kórházban folyó szülészeti, családbarát ellátásba is. 

 

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.