Himnuszunk születésének napja

Himnuszunk születésének napja
2024.01.22.

A magyar kultúra napját, 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint, Kölcsey Ferenc már több mint kétszáz esztendővel ez elött, e napon tisztázta le Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát, egy nagyobb paksaméta részeként.

Városunkban a jeles nap előestéjén, január 21-én vasárnap délután, ünnepi műsort láthatott az érdeklődő közönség a Déryné Rendezvényházban.

A magyar kultúra napja, a magyar műveltség örökségének megőrzésére, nemzeti kutúra közösségmegtartó erejének, fenntartásának fontosságára és védelmére emlékeztet.

Elöljáróban Budai Lóránt polgármester osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal, majd a műsorban három tehetséges jászberényi fiatal lépett színpadra. Móczó Árpád hegedűs zenés előadásával indult a program, akinek életében a vonós hangszer mellett újabb szenvedélyként jelent meg az éneklés is. Énekes hegedűs produkciójában jól ismert és fiatal magyar szerzők művei mellett, saját dalok és zenei feldolgozások szerepeltek. A mélységek és magasságok dalai után, a folytatásban próza következett, egy figyelemre méltó ifjú hölgy, Kispál Berta előadásában, aki tehetségét már a színművészet világában is kamatoztatja, így nagy átéléssel szavalta el Szabó Lőrinc Szövetség című költeményét. A záró műsorrészben ismét a zene, az ének került főszerepbe, egy olyan fiatalember előadásában, akit már kisgyermek kora óta a színpadon képzelte el az életét, mindig vonzotta a zene és színház világa. Az alattyáni Bagi Zoltán színművész, örökzöld magyar dalokkal hangolta jókedvre a közönséget.

A magyar kultúra napja előtt tisztelgő műsor egyszerű volt, „hazai” , igen tehetséges „alapanyagokból”, szereplőkből előállítva, aki eljött az eseményre, a színvonalas programot látva jól szórakozhatott.

DG

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.