Főszerepben a jászsági művészek

Főszerepben a jászsági művészek
2022.09.30.

Új időszaki kiállítást nyitottak meg, szeptember 29-én délután, a Jász Múzeumban, a Jászsági művészek Thália szekerén címmel. A programot összekapcsolták az idei évi Déryné-díjak átadásával, mely ünnepélyesé tette az eseményt.

A kiállítás hét művészt (Déryné Széppataki Róza, Kőszeghy Alajos, Pethes Imre, Görbe János, Küry Klára, Kaszab Anna, Székely Mihály) mutat be, akik komoly szerepet játszottak a magyar nyelvű színjátszás és opera népszerűsítésében, 1793 és 1975 közötti időszakban. A más-más időszakban élt, és tevékenyen alkotó művész géniuszok munkássága és emléke előtt egyfajta tiszteletadás és főhajtása az időszakos, egyedi tárlat.

A kulturális rendezvényen dr. Végh Katalin, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége ügyvivője mondott ünnepi köszöntöt és Rékasi Károly színművész, egy szellemesen rögtönzött alakitással ajánlotta a kiállítást, a közönség figyelmébe.

Az alkalomhoz stílszerűen a Jászságban tevékenykedő előadóművészeket kértek fel közreműködésre, Kóródi Anikó operaénekes és Ecsedi Péter énekművész dalos előadását, hangszeren dr. Réz Lóránt zongoraművész kísérte.

Több mint három évtizede rendszeresen, a jászsági kultúra különböző területein kiemelkedően tevékenykedőket, a Déryné emlékplakettel ismerik el. Az első magyar operaénekesnő halálának 150. évfordulóján a Jász Múzeum, a Városvédő és Szépítő Egyesület, valamint a Jászkerület Nonprofit Kft. által odaítélt díjat, ebben az esztendőben, a Jászság Népi Együttes és a Jászsági Hagyományőrző Egylet művészeti tevekénységei érdemelték ki.

A program utolsó mozzanatát, a Jászsági művészek Thália szekerén időszaki kiállítás megtekintése jelentette, melyet érdeklődéssel szemlélt a szépszámú közönség.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.