Főleg akvarelleket festett

Főleg akvarelleket festett
2023.09.11.

Rácz Kálmán festőművész születésének 115. évfordulójára emlékeztek A hónap műtárgya képzőművészeti eseményen, szeptember 6-án a Szikra Galériában.

Az alkotó, Dunapart című olajképét ismerheti meg a közönség, melyet a festőművész fia, Rácz Gábor iparművész, akinek fő kifejezési eszköze a tűzzománc, mutatott be, és beszélt édesapja művészeti pályájáról, életéről.

Rácz Kálmán festőművész, elsősorban tájképeket festett, a naturalizmust képviselte és ragaszkodott a természetes ábrázoláshoz. A harmincas évek elején került Jászberénybe és az LVG elődjében tanított rajzott, városunkban vette feleségül Beleznay Annát, aki remek portréfestő volt és a művész személyéhez köthető a Jászberényi Nyolcak művész csoport megalakítása.

A festőművészhez és felmenőihez kapcsolódó sajtó írásokból, Metykó Béla helytörténeti kutató készített érdekes válogatást.

Rácz Kálmán akvarell és olaj képein a szín, a fény és a vonalak könnyedsége látható, jónéhány alkotása a Szikra Galéria állandó kiállításán is megszemlélhető.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.