Felsőfokú műszaki képzés indul a Jászságban

Felsőfokú műszaki képzés indul a Jászságban
2024.06.10.

Több éves előkészítő munkát követően, június 5-én, az EKKE Jászberényi Campusán, sajtótájékoztatón jelentették be az érintett egyetemek rektorai, az Óbudai Egyetem és az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem együttműködésében, városunk felsőoktatási intézményében elinduló műszaki képzést.

Gépészmérnöki alapképzés levelező munkarendű szakot indít a 2024 / 25-ös tanév szeptemberétől az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és az Óbudai Egyetem az EKKE Jászeberényi Campusán. A képzésre már az idén nyári pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek az érdeklődők, – jelentette be a két intézmény rektora.

– A 250 éves múlttal rendelkező Eszterházy Károly Katolikus Egyetem büszke örökségére, ugyanakkor XXI. századi intézményként kiemelt feladata, hogy reagáljon a jelen kor kihívásaira. Valljuk, hogy az intézmény jövőjének kulcsa a több évszázados hagyományok értékeinek megőrzése mellett a gazdasági-társadalmi kihívásokra való megfelelő válaszok megadásában rejlik – emelte ki köszöntőjében Dr. Pajtókné Dr. Tari Ilona, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektora. Ennek szellemében született megállapodás arról, hogy az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem képzési helyet biztosít az Óbudai Egyetem számára a gépészmérnöki alapképzési szakjának oktatásához a 2024 / 25-ös tanév szeptemberétől. A jászberényi képzési portfólió bővítését a helyi igények hívták életre.

– Versenyképes gyakorlati tudást kínálnak a jelentkezőknek, akik számára előnyt jelenthet, hogy helyben szerezhetnek diplomát. Terveink között szerepel, hogy a gépészmérnöki alapképzést nappali munkarendben is elindítjuk, emellett egyetemünk és a katolikus egyetem közös gépészüzemmérnöki alapképzési szak alapítását és indítását tervezi – tudatta Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora. A szak képzési programját a térség munkaerőpiaci igényeinek figyelembevételével dolgozzák ki, ezzel is segítve a fiatal tehetségek helyben maradását, tudáshasznosítását, közvetve pedig a régió gazdasági fejlődését. Az idén szeptemberben induló képzéshez a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Kar biztosítja az oktatókat.

Az egyezmény létrejöttét üdvözölte köszöntőjében, a képzést befogadó intézmény főigazgatója, Dr. Varró Bernadett. A helyben történő gépészmérnöki oktatás fontosságát és szükségességét emelte ki, Dr. Rédei István, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke.

A képzés elindításáról szóló megállapodás ünnepélyes aláírást követően a két rektor 11 helyi vállalkozás vezetőjével írt alá szándéknyilatkozatot arról, hogy a szeptemberben induló gépészmérnök képzésnek gyakorlati helyet biztosítanak. További 6 cég jelezte csatlakozási szándékát a programhoz.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.