Emléktábla avatási ünnepség

Emléktábla avatási ünnepség
2022.11.20.

Emléktáblát avattak, november 18-án, az egykori Hűtőgépgyár két kiemelkedő vezetője, Gorjanc Ignác és László Károly munkássága elismeréseként, a Polgármesteri Hivatal homlokzatán.

 

Még a 2021. év végén a Gépipari Tudományos Egyesület Háztartási Gépek Szakosztálya, évzáró klubestjén határozta el, hogy a Hűtőgépgyár jogelődjének a Fémnyomó és Lemezárugyár alapításának 70. évfordulója alkalmából, Gorjanc Ignác vezérigazgatónak és László Károly műszaki igazgatónak emléktáblát állít. Elhatározásunkat a Városvédő és Szépítő Egyesület is támogatta.

A kérelem és engedélyezési folyamat után örömmel értesültek arról, hogy városvezetés jóváhagyta elképzelésüket, és az emléktábla felállítására a Városháza fő homlokzati falán kerülhet sor.

A két állami díjas szakember, vezető, Jászberényben megteremtette a háztartási hűtőgépgyártás egy olyan bázisát, amely Európa szinten is egy elismert gyártóvállalat lett. Ezzel a kiemelkedő műszaki teljesítményükkel a Jászságban és Jászberényben egy olyan gyártóbázist hoztak létre, amely a Jászságot a megye legfejlettebb ipari körzetévé tette. Munkásságukkal, a magyar ipar fejlődésében, méltóképp beírták nevüket a történelembe.

A szűnni nem akaró eső miatt, az ünnepi programot a Polgármesteri Hivatal bejárati aulájában tudták csak megtartani, ahol Szikra István a GTE szakosztály titkára köszöntötte, a szépszámmal egybegyűlt meghívottakat. Ezt követően, dr. Takács János, a GTE országos elnöke mondott rövid beszédet, Gorjanc Ignác és László Károly GTE munkásságáról, majd Metykó Béla a GTE Háztartási Gépek Szakosztályának tagja tartott előadást, az egykori Hűtőgépgyár vezetőinek életművéről, tevékenységeikről. Az esemény a Városháza előtti téren folytatódott, ahol dr. Takács János a GTE elnöke, és Budai Lóránt polgármester közösen leplezték le az emléktáblát. Az utókor hálásan emlékezik feliratú márványtábla alá, koszorúkat helyezett el a városvezetés, a Gépipari Tudományos Egyesület, illetve annak Háztartási Gépek Szakosztálya, valamint Városvédő és Szépítő Egyesület.

Az emléktábla avató ünnepség állófogadással zárult, ahol a résztvevők számtalan személyes történetben idézték fel a két legendás vezető alakját.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.