Emberek és kapcsolataik

Emberek és kapcsolataik
2023.12.13.

Az idei esztendő utolsó képzőművészeti kiállítását nyitották meg december 7-én Történetek címmel, a Lehel Film – Szinház galériáján, ahol Varga József Zsolt festőművész egyedi világlátásának képeit láthatják a szemlélődők.

Varga József Zsolt gyöngyösi gyökerű, egy jóidéig Jászberényben is élt és egy kis műteremben a főiskolán festette képeit, része volt a város művészeti életének, néhány éve Vác a lakóhelye és alkotótere. Festményei egyéni, egyedi stílust képviselnek, úgy gondolom bármely tárlaton felismerném alkotásait. Történetek címet adta kiállításának, ahol az elmúlt két - három év terméséből hozott válogatást, képeket, ahol történeteket jelenít meg. Azt az életünket körülvevő sok apró történetet, melyekben benne vagyunk, de mégsem a konkrét történéseket jeleníti meg, hanem ami ezeket mozgatja. Embereket és az emberek kapcsolatait valójában, elképzelései szerinti színekkel, formákkal igyekezve ezt elérni és átadni. Gyógyszertári munkája után igyekszik ráhangolódni a festészetre, van, hogy egy vonást sem tesz, csak gondolataiban alkot. Gyakran odaáll, csak úgy kenegeti a festékeket és kialakul mit is akar, hiszen a váz mindig meg van a fejében. De a legnehezebb dolog megjeleníteni úgy valamit ahogy ő igazából akarja láttatni. Nagyon alaposan átgondolja mi az, amit a vászonra tesz, hiszen az örökre ott marad. Igy nem jár körbe sok témát, egy-két olyan meghatározó dolog van, amit igazán fontosnak tart szemléltetni, azon belül próbál variálni a tartalmakkal. A Bibliai és a benne foglalt tanok, jelképek fogalmazódnak meg, a láthatatlanban történő valamiket akarja illusztrálni a festészet nyelvével. Sajátságos, általa szobatájnak nevezet képein a szobabelsőn túl, az ablakon át látott világ kerül a vásznakra.

A laza kontúrokkal ábrázolt alakoknak nem dolgozza ki a test részleteit, koloritok komor sokaságával, színformákból, vonalakból alakított jelrendszerével fejez ki érzelmeket, mögöttes tartalmakat. A szemlélőkből biztosan kivált valami érzelmet, a megnyitó alkalmával Csibra Levente, a Palotásy János Zeneiskola kiváló zongorista növedéke, improvizatív zongoradarabokban adta elő megérzéseit. A Képzőművészeti festő szakon végzett, Barcsay díjjal elismert, Varga József Zsolt festőművész nem törekszik arra, hogy mindenkinek kedvére való képeket alkosson. De, különös világot bemutató festményeit érdemes látni és megtapasztalni, belőlünk ugyan milyen érzelmeket váltanak ki! Mindezt január 15-ig megtehetik, a mozi nyitvatartási idejében.

DG

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.