Elkezdődött a 32-es számú főút felújítása

Elkezdődött a 32-es számú főút felújítása
2019.07.04.

A 32-es, számú főút – Jászfényszaru és Jászberény közötti – 10. és 24. kilométer szelvények közötti szakaszának a burkolat felújítási munkálatai július első napján elindultak.

Elkezdődött a 32-es számú főút Jászfényszaru és Jászberény közötti szakaszának régóta várt felújítása. A beruházás részleteiről Szabó Tamás polgármester, Vántsa Zoltán a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója és Pócs János országgyűlési képviselő, július 3-án sajtótájékoztatón számolt be.

Ez egy nagyon várt beruházás, mivel elkészülte után biztonságosabbá válik városunk elérése, illetve gyorsabb, megbízhatóbb lesz az autópálya megközelítése – jelentette ki a polgármester.

A felújítás műszaki paramétereit Vántsa Zoltán ismertette. A megújuló útszakasz teljes hossza 14,3 kilométer. A leromlott felületből lemarják a szükséges aszfaltréteget, majd két új rétegeket építenek be. A nagy forgalmú út átlagosan hét méter széles lesz, 75 centiméteres padkaszegéllyel. Jászfényszaru határában új járműosztályozós csomópontot létesítenek. A beruházás keretében felújítják az útszakaszon található vasúti átjárót, Pusztamonostoron új gyalogátkelőhelyet létesítenek. Kicserélnek 368 méter szalagkorlátot, közel ötezer négyzetméter útburkolati jelet festenek fel, elhelyeznek több mint ötszáz új útburkolati prizmát, 170 új KRESZ táblát. A tömegközlekedést érinti, hogy négy buszmegállót lebontanak, 14-et átépítenek. A környezet szépítésére 374 fát ültetnek. A kivitelezést, közbeszerzési eljárás alapján a Strabel Konzorcium végzi, amelyre 180 nap áll rendelkezésre, a tervek szerint. A projekt bekerülési összege 2,3 milliárd forint.

Pócs János, a források fontosságát hangsúlyozta és emlékeztetett arra, hogy két éve a magyar állami költségvetés készítésekor kért a 32-es szóban forgó szakaszára és a Jászkisért Tiszasüllyel összekötő útra 6,1 milliárd forintot. Mostanáig tartott a munkálatok előkészítése, az építőanyagárak és bérek emelkedése miatt a megítélt forrás nem lett volna elég, ezért a pénzügyminisztériumtól újabb egymilliárd forintot kért és kapott a projekt számára. A képviselő hozzátette a 32-es út elkészülte után közvetlenül megkezdődhet az elkerülő út hiányzó szakaszának beruházása is.

Az előttünk álló fél év, a négy szakaszban épülő út ideiglenes lezárásai türelmet követelnek az utazóktól, az érintett részeken a közlekedőknek forgalomkorlátozásokra kell számítani. A munkavégzés időtartama alatt – a munkafolyamatok függvényében –, szakaszosan félpályás lezárás lesz érvényben, a váltakozó irányú forgalmat jelzőőrök, illetve forgalomirányító fényjelző berendezések irányítják. A megváltozott forgalmi rendre veszélyt jelző és tilalmi táblák mellett elkorlátozó jelzőtáblák fogják felhívni a közlekedők figyelmét.

Ezzel járnak a munkálatok, de van értelme türelmesnek lenni!

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.