Egyeztetések a város idei költségvetéséről

Egyeztetések a város idei költségvetéséről
2024.02.09.

Ahogy azt az előző években tette, a város vezetése idén is több fordulóban egyeztette a soros évre tervezett városi költségvetést a képviselő-testület tagjaival, az érintett intézmények vezetőivel, a Jászsági Menedzser Klub Egyesület tagjaival és a legnagyobb adóbefizetők képviselőivel.

A Jászberény Városi Önkormányzat Képviselő-testülete február 1-jén, csütörtökön délután informális ülésen tárgyalta meg a város 2024-re tervezett költségvetését. A tanácskozásra meghívást kaptak az önkormányzati intézmények vezetői is.

Budai Lóránt polgármester bevezetőjében elmondta, hogy mintegy 12,5 milliárdos költségvetésről van szó. A bevételi oldal körülbelül 1 milliárddal nőtt az előző évhez képest, de a kiadási oldalon is lesznek növekedések.

 – A város gazdálkodása idén is stabil lábakon áll.  A stratégiai célok megegyeznek a tavalyival: stabil gazdálkodás, városüzemeltetés, munkavállalók megbecsülése, új és elkezdett beruházások befejezése, civil szféra és sport támogatása. Fontos a helyi lakosság megsegítése is. Legutóbbi ülésünkön ennek kapcsán hoztunk döntéseket. A 1,5 milliárdot meghaladja a nyertes pályázataink összege, s mintegy 800 millió forint pályázati pénz esetében még a döntést várjuk. Mindezekhez a saját forrás meghaladja az 500 forintot.  Az év végi maradványunk 2,2 milliárd volt, s az idei évre 2,7 milliárd forint állami normatívával tervezhetünk. Az általunk befizetett szolidaritási adó 2024-ben már eléri az 1,3 milliárd forintot – mondta Budai Lóránt.

Az elhangzottakkal és a költségvetés tervezetével kapcsolatban Bódis Béla tett fel két kérdést. Egyrészt afelől érdeklődött, hogy mi lesz a jégpálya jövőbeni sorsa, illetve a képviselői keret emelésének lehetőségére kérdezett rá.

– A jégpálya egyelőre önkormányzati üzemeltetésben marad, s ez szerepel is a költségvetésben. Természetesen nem tettünk le arról, hogy az üzemeltetés más formáját megtaláljuk, amely levenné a terhet az önkormányzatról. – mondta Balogh Béla alpolgármester, aki azt is megjegyezte, persze jó lenne a választókerületi kereteket növelni, de egyelőre a tavalyi biztosítására van keret.

Február 5-én a Jászsági Menedzser Klub Egyesület tagjaival egyeztetett a polgármester és az alpolgármester. Erről a találkozóról, melyen a Közösen Jászberényért Egyesület önkormányzati képviselői is részt vettek, érdeklődésünkre Budai Lóránt polgármester a következőket nyilatkozta:

- Egy jó hangulatú, konstruktív találkozó volt, melynek bevezetőjében a költségvetés fő számait, illetve prioritásait ismertettem, majd alpolgármester úr részletesebben is beszélt az idei évre tervezett városi büdzséről. Olyan volt ez az egyeztetés, mint egy lakossági fórum, csak itt a menedzserek mondták el véleményüket és fogalmaztak meg kéréseket. Egyértelműen jelezték, hogy a Malom-projektet, az új zeneiskola építését mindenképpen folytatni kell. Felvetették azt is, hogy a város milyen segítséget tud adni a Szent Erzsébet Kórháznak, mert ez egészségügy jelenlegi helyzetében erre is nagy szükség lenne. Erre jó lehetőség a kórházi alapítvány támogatása, amit már eddig is megtettünk. Kérték, hogy értékeljük az elmúlt négy évet, ami nem kis feladat, mert 2019 óta szinte évente új és újabb kihívásokkal kellett szembenéznünk. Felmerült az is, hogy a klub saját székházat szeretne, s hogy ebben tudunk-e segítséget nyújtani. Szó esett még többek között a levegő minőségéről is, amely hazánkban is egyre komolyabb probléma. Összességében azt mondhatom, hogy egy nagyon jó hangulatú egyeztetés volt ez, ahol ismét kiderült, hogy számunkra is fontos a párbeszéd és az együttműködés a menedzser klubbal.

Február 7-én a városháza dísztermében a város legnagyobb vállalkozóival, adófizetőivel találkozott a polgármester és az alpolgármester. A tervezett költségvetés fő számainak és az anyag prioritásainak ismertetése után a meghívottak mondhatták el véleményüket, észrevételeiket, javaslataikat az elhangzottakkal kapcsolatban.

A beszélgetés során szó esett a jászberényi közösségi közlekedésről, az utak állapotáról, forgalmi rend esetleges módosításáról és közművek kiépítésének szükségességéről, valamint kerékpárutak építéséről is. Többségében már évek óta meglévő problémákat vetettek fel a vállalkozók, melyek megoldásának finanszírozás esetenként nagyon komoly anyagiakat is igényelne. Az utak egy része esetében, valamint a fogalmi rend változtatás kapcsán az önkormányzatnak csak javaslattételi lehetősége van a szakhatóságok felé, de ezt meg is teszik, hangzott el a megbeszélésen.

A három egyeztetés követően, a jövő héten, már a képviselő-testület tárgyalja Jászberény 2024-re tervezett költségvetését. Az előjelek alapján biztosra vehető, hogy az ezzel kapcsolatos előterjesztést a február 14-i testületi ülésen el is fogadják majd.

Szántai Tibor

foto:  Gémesi Balázs

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.