Egyedi hangzásvilágú koncert

Egyedi hangzásvilágú koncert
2023.06.28.

Nagyon erős gyökerei és régi időkre tekintő hagyománya van térségünkben a cigány zenének. Éppen ezért nagy megtiszteltetés volt városunk Szabadtéri Színpadán fogadni, június 24-én, szombaton, a 100 Tagú Cigányzenekar tagjait, melyben jászsági kötelékkel rendelkező muzsikusok is játszottak.

Hungarikumnak számító, egyedülálló zenei formáció, több mint ezer koncertet adott már a világ számos koncerttermében és idehaza, akár falusi kultúrházak kis színpadjain. A világhírű szimfonikus zenekart a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Lendvai Csócsi József fő prímás vezetette. Egyedülálló koncertjükön komolyzenei darabok mellett, felcsendültek ismert népzenei művek dallamai, magyar nóták és népdalok, na meg, a tradicionális magyar cigánymuzsika, amit különleges és egyedi hangszerelésben játszottak, csak erre a társulatra jellemző hangzásvilággal gazdagítva azt. A repertoár magyar és cigány zeneszerzők darabjainak sorából, illetve külföldi zeneszerzők magyar és cigány dallamokat felhasználó műveiből állt össze, így felhangzott Brahms magyar táncai és Monti csárdása is, többek között.

A 100 Tagú Cigányzenekar létrejöttét, megalakulását, lassan négy évtizeddel ez előtt,  egy szomorú esemény inspirálta. Az akkori prímás király, id. Járóka Sándor temetésén, a hagyományok szerint, több száz zenész gyűlt  össze az országból, hogy régi cigány szokás szerint, muzsikával kísérjék végső útjára a felejthetetlen zenészt és nótaszerzőt. A jelenlévők közül akkor sokan úgy gondolták, nem csak ilyen fájdalmas eseménynél kéne összehozni a kiváló muzsikusokat, és megfogalmazódott, majd szerveződött egy nagylétszámú, koncertképes zenekar, melyre szükség volt, és betöltötte az évek óta fennálló szellemi űrt. Az azóta eltelt idők során számtalan nemzetközi és hazai elismerést, sikert gyűjtött be a zenei formáció, alázattal igyekezve értéket átadni, így képezve hidat a különböző társadalmi rétegek között.

A koncert második felében igazi örömzene áradt a színpadról. A muzsikusokhoz régi családi és baráti szálakkal kötődő, Kökény Attila énekes és zenekara csatlakozott, és különleges zenei produkcióval örvendeztették meg a közönséget, bizonyítva, hogy a modern zenei világ sem idegen a cigányzenészektől.

dsc_0049dsc_0046

 

 

 

 

 

 

 

 


dsc_0057dsc_0097

 

 

 

 

 

 

 

 


dsc_0071dsc_0090

 

 

 

 

 

 

 

 


dsc_0087dsc_0050

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.