Ecsettel hirdette a nemzeti kultúrát

Ecsettel hirdette a nemzeti kultúrát
2023.06.11.

Éppen egy nappal születésének 170. évfordulója után, június 7-én, szerdán, emlékeztek Vágó Pál, a Jászapáti születésű és hosszú időn át ott alkotó festőművészre, a Szikra Galériában.

A hónap műtárgya bemutatóján, Hazafelé című olajképe volt életművéből kiválasztott alkotás, melyet Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója mutatott be, egy a Vágó Pál családjáról és művészetéről tartott előadásban foglalva.

Lyka Károly, művészettörténész, a virtus festőjének nevezte Vágót, aki a millennium egyik legfoglalkoztatottabb alkotója volt, monumentális panorámaképek, történeti tablók virtuóza, akit a kortársai az ecset Petőfijeként ünnepeltek. Jászapátin álló szülőháza falán elhelyezett emléktábla is hirdeti: „Művészete a magyar történelem dicső napjait, a jászsági tájat és a jászok életét eleveníti meg.”

Metykó Béla helytörténeti kutatónak, Vágó trilógia címmel, három Vágó Pállal kapcsolatos érdekes összeállítását hallgathatta meg, a szépszámú közönség. A festők lakomája, a millenniumi díszmenet csodálatos terve és a pósalajosok, kortörténeti anekdotákkal az alkotóval kapcsolatos ismereteket sikerült gazdagítania, ezen az estén.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.