Díjátadó a Jászsági Menedzser Klub Egyesületben

Díjátadó a Jászsági Menedzser Klub Egyesületben
2024.05.15.

A Szatmári Rendezvényházban május 10-én, pénteken este tartotta immár hagyományos díjátadó ünnepségét a Jászsági Menedzser Klub Egyesület. A rendezvényen megjelent dr. Berkó Attila vármegyénk főispánja, Pócs János, a Jászság országgyűlésii képviselője és Budai Lóránt Jászberény polgármatere és alpolgármestere Balogh Béla, valamint több jászsági polgármester is.

A rendezvényt megnyitó dr. Rédei István örömének adott hangot, hogy ilyen sokan megjelentek az éves ünnepi találkozójukon. A Jászsági Menedzser Klub Egyesület elnöke – Amikor eldöntöttük, hogy a Honoris-Maximus díjat megalapítottuk, akkor arról si döntöttünk, hogy azt a klub születésnapján, május 6-án, vagy annak közelében adjuk át. Akkor nem is gondoltunk bele, hogy május 6-a a jászkunok nagy ünnepével esik egy napra. Aki itt született, vagy huzamosabb ideje itt él, az tudja, hogy mit jelent jásznak lenni, mit jelent az önmegváltásból adódó gondolkodás, az a fajta összefogás, amely a jászsági vállalkozások sikerét is adja – mondta dr. Rédei István, aki szólt a klub alapítása óta eltelt 28 évről is. Mint mondta, nagyon sok olyan programot kezdeményeztek, amelyek mára már értékké váltak. Külön kiemelte a Jászsági Gazdasági Konferenciát, amelyet már öt alkalommal tudtak megrendezni.

Köszöntötte az est vendégeit Budai Lóránt is. Jászberény polgármestere kijelentette, hogy tanulni kell redemtus elődeinktől, s erre a legjobb példa éppen a Jászsági Mendzser Klub Egyesület, melynek tagjai megmutatták, megmutatják, hogyan lehet együtt gondolkodni, hogyan együtt tenni a közösségért. 

– Önök nélkül ez a város sokkal nehezebben boldogulna, az Önök munkája óriási segítség számunkra. Arra is nagyon büszke vagyok, ha nem si gondolkozunk mindenről egyformán, de mégis tudunk közösen, együtt dolgozni a város érdekében. Számos közös projektet valósítottunk már meg együtt, s remélem így lesz ez a jövőben is. Az a fontos, hogy azt keressük meg, mi köt össze bennünket, s ne azt, hogy mi választ el – mondta Budai Lóránt.

A köszöntők sorát dr. Berkó Attila zárta. Vármegyénk főispánja bevezetőjében kijelentette, úgy látja, hogy ennek a klubnak tagjának lenni az megtiszteltetés.

– Az a gazdasági eredmény és társadalmi szerepvállalás, ami ezt a klubot jellemzi, más térségek számára is követendő példa lehet – mondta dr. Berkó Attila, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon vigyáznunk kell arra, amit elértünk. Megjegyezte, ha nincs az elmúlt 4-5 év, melyet COVID és válságok jellemeztek, akkor hol tarthatnák. Majd azt is hangsúlyozta, hogy a magyar mindig feláll, bármilyen negatív dolgok érik.

– Azt kívánom, hogy újra kilábaljunk a nehézségekből és újra azon a pályán legyünk, amin korábban haladtunk és kiváló gazdasági eredményekről számolhassunk be. Köszönöm az Önök munkáját, s további gazdasági, társadalmi és családi sikereket kívánok a klub minden tagjának – mondta dr. Berkó Attila.

A köszöntők után a Csűrdöngölő Együttes műsorát tekinthették meg a díjátadó vendégei, majd egy ízletes vacsorát fogyaszthattak el közösen. Ezt követően adták át a klub két kitüntetését.

HONORIS – MAXIMUS DÍJ 2024

Lantos Istvánné, Piroska 1973-ban került Jászberénybe, itt sportolt, s végezte tanulmányait az akkori Tanítóképző Intézetben. Pedagógusi munkáját Jászberény környéki településeken kezdte, majd 1983-tól a városban kapott állást. A Kossuth, Bajcsy ill. később a Gróf Apponyi Albert Általános iskolában dolgozott, s néhány éve onnan ment nyugdíjba. Iskolai évei alatt aktivitásával, szakmai tudásával, a gyerekek, szülők és a kollégák elismerését és szeretetét egyaránt kivívta.

A közösségért végzett önzetlen és fáradhatatlan munkáját a menedzser klub tagjai is tapasztalhatják, immár két évtizede. Figyelemmel kíséri és résztvevője a jelentősebb szakmai rendezvényeiknek, így pl. a Gazdasági és Kárpát – Haza Konferenciáknak, Jász-Expóknak, szakmai előadásoknak, céglátogatásoknak. Több alkalommal segített a kiállítások rendezésében, dekorációk készítésében, ügyelet ellátásában. Elsősorban a klub szabadidős programjainak az előkészítésében és lebonyolításában vállal jelentős szerepet. A disznóvágások, morzsapartik, juniálisok háziasszonyaként, segítőivel mindig kiváló vendéglátásban részesíti a jelenlévőket. Éveken keresztül végezte és szervezte a Menedzser Bálokon a tombolajegyek árusítását.

Közel egy évtizede képviseli és népszerűsíti a klubunkat a szekszárdi Rotary Klub őszi tematikus rendezvényén és a nyár eleji családi napon, amely egyben halászlé főző verseny is. A Klub érdekében kifejtett munkásságát ellenszolgáltatás nélkül az egyesület tagjaival való jó együttműködésben, mindenki megelégedettségére végzi.                                                                                 

F Ő N I X -D Í J 2024

Id. Darázs István Jászberény város gazdasági életében több, mint négy évtizede jelenlévő, értéket teremtő, 350 családnak megélhetést adó cégcsoport megalapítója, tulajdonosa és vezetője.

A Darázs Keverő Kft. 1996. január 17-én alakult Darázs István egyéni cégéből. A vállalkozást a tulajdonos egyéni vállalkozóként kezdte, ezt követően pedig kft-vé alakult. A vállalkozás kezdetben saját lakásánál tojás keltetővel és naposcsibe értékesítéssel indult.  Ugyancsak itt került kialakításra az első takarmánykeverő. 1993-ban megvásárolta a cég jelenlegi telephelyét pályázat útján az Alföldi Gabona Rt-től.

 A kezdés utáni anyagi alapokat és a lendületet a takarmánygyártás egyre nagyobb volumene, az értékesítési bolthálózat és a gabonafelvásárlás gyors növekedése jelentette. Darázs István jó érzékkel ismerte fel, hogy a több lábon állás nélkülözhetetlen a biztos talpon maradáshoz. Ezért döntött úgy, hogy felvásárolja a mezőgazdasági ágazat átalakulása következtében nehéz helyzetbe, s így eladásra kínált környékbeli szövetkezetek közül azokat, amelyek sikeres működtetésére érzett magában, családjában és az őt körülvevő szakemberekben tudást és elszántságot. Így lett - többek között - növény és állattenyésztési, halászati, tejtermelési, tojástermelési ágazat, s malmot is működtetnek. Jászberény, Jászjákóhalma, Pusztamonostor, Alattyán, Kisköre, Adács, Atkár, Szügy, Apc, Nagykörű, Mezőhék – csak néhány település azok közül, ahol tevékenységével jelen van a cégcsoport. A cégek együtt erősek, stabil lábakon állnak, s ez megnyugtató a munkavállalóknak, akik elkötelezettek munkahelyük iránt. 3 évtized távlatából elmondható, hogy Darázs István megfontolt-, átgondolt döntések sorozatával, a felmerülő problémák szakszerű kezelésével, egy jó vezető kollektíva kialakításával, egy biztos alapokon nyugvó, reményteljes jövő előtt álló cégcsoportot hozott létre és tudhat magáénak. Ebben sok munkája és érdeme van a család cégben dolgozó tagjainak is, feleségének Marikának, és a két gyermeknek: Editnek és Istvánnak is.

Minden területen igyekeznek fejleszteni, az innováció, együttműködés, partnerkeresés beépült a napi munkájukba. A cégcsoport sikereihez hozzájárul az is, hogy számos, jó hangulatú közösségi rendezvényt szerveznek a dolgozók részére: családi napok, főző- és horgászversenyek, sportnapok. Számos formában (települési rendezvények, civil szervezetek) és területen (pl. sport, egészségügy) nyújtanak rendszeresen támogatást a településeken.   Jászberényben évek óta nagyszabású nyílt, - kulturális és gasztronómiai programokkal összekötött – fogathajtó versenyt rendeznek.

Darázs István Jászberénynek adományozta Kossuth Lajos portréját, amelyet a Városháza dísztermében helyeztek el. Jászberény Képviselőtestülete 2015-ben a város gyarapodását, fejlődését szolgáló, - ellenszolgáltatás nélküli -, jelentős anyagi támogatása elismeréseként a nagyrabecsülés és a tisztelet legméltóbb kifejezéseképpen a „Jászberény Város Mecénása díjat” adományozta részére.

Id. Darázs István nevében fia vette át az elismerést.

A díjazottakat Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője köszöntötte, aki felidézte azt a 2014-es parlamenti ülést, amikor a magyar országgyűlés történelmi emléknappá nyilvánította május 6-át, a jászkun redemptio ünnepét. Mégpedig egyhangú szavazással. A képviselő a Darázs család munkáját a Parlament aranykeretes jelképének átadásával is elismerte..

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.