Déryné Emlékünnepség

Déryné Emlékünnepség
2023.10.03.

A magyar nyelvű színjátszás nagyasszonya, Déryné Széppataki Róza színész és énekesnő, életének utolsó napját jelentő, szeptember 29-én, emlékeztek születésének 230. évfordulójára, a róla elnevezett rendezvényházban.

Az alkalomból, Hortiné Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója és a Jászsági Hagyományőrző Egylet vezetője, a művésznő emlékirataiból írt és rendezett, Az utolsó felvonás címmel egy szomorújátékot, melynek főszereplőjét is megformálta.

A több évtizedes hagyományok szerint, az emlékünnepség keretében adták át a Déryné emlékplaketteket, a Jászság kulturális életében kiemelkedő tevékenységet végző személyeknek. Ebben az esztendőben a díszoklevéllel és az emlékplakettel, Zsiga István prímás cigányzenész és Sas Dániel zongoraművész munkásságát ismerték el.

Az emlékünnepséget a Déryné Vegyeskar kórus műsora zárta, majd a Déryné utcában, Széppataki Róza szülőházának helyén álló emléktáblánál, koszorúkat helyeztek el a városvezetés, a kulturális intézmények és hagyományőrző civil közösségek képviselői.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.