Csángó Fesztivál - A fergeteges hangulat most is garantált!

Csángó Fesztivál - A fergeteges hangulat most is garantált!
2019.07.22.

Végső hajránál tartanak a XXIX. Csángó Fesztivál szervezői. Szűcs Gábor programigazgató a fesztivál előkészületeiről és a várható programokról beszélt.

Az augusztus 6-án kezdődő hatnapos rendezvény előkészítő munkálatai jól alakulnak, minden szervezőmunka megfelelően halad, így ismét egy színvonalas, programgazdag fesztivál várható.

A Csángó Fesztivál metodikája és üzenete változatlan marad. A legfőbb mondanivaló a csángó kultúra, a határon túli magyarság, a kisebbségek folklórjának megismertetése, továbbadása és megőrzése. Ebbe kívánják bevonni a látogató közönséget, kiemelten fókuszálva a fiatalokra és a gyerekekre. A feldolgozott és újragondolt népzenei programok, a Magyar Állami Népi Együttes átstrukturált, az ifjú generációnak is értelmezhető elemeket tartalmazó műsora, az Aprók terének programjai mind ezt a törekvést szolgálják.

A Jászság Népi Együttes is új, kifejezetten erre az alkalomra készített egyórás műsorral várja a népi kultúra kedvelőit.  Nem titkolt szándékuk, hogy ezzel a programmal szeretnék megköszönni az elmúlt időszak közönségtől érkező támogatását, ami rendkívül sokat jelent az együttes tagjainak a további motivációkhoz, az elért és a rájuk váró további sikerekhez.

A hazaiak mellett érdekes és egzotikus külföldi vendégeket is köszönthetünk a fesztiválon. Kolumbia, Bolívia, Ecuador mind-mind kuriózum lesz. Ezek az együttesek soha nem jártak még nálunk, a törököket viszont régi jó ismerősként köszönthetjük ismét Jászberényben.

Gyimesből nyolcvan hagyományőrző érkezik, negyvenen jönnek Erdély egyéb vidékeiről. Körülbelül százötven-százhatvan határon túli magyar jön, és körülbelül ugyanennyi külföldi vendég. Mindösszesen hat-hétszáz fellépő lesz a fesztiválon.

A program kedden a Víz utcában táncházzal indul, szerdán nyílik a Bor utca a főtéren. Ezen az estén látható az első gálaműsor az Állami Népi Együttes előadásában, valamint ekkor mutatkoznak be a külföldi vendégek is. Emellett párhuzamosan a főtéren ugyancsak lesznek koncertek.

Csütörtöktől a Margit-szigeten már a vásározók is várják a látogatókat, illetve a szigeti színpad szintén előadások helyszíne lesz. Pénteken a Jászság Népi Együttes új műsora tekinthető meg, majd a Fölszállott a páva gálaműsor látható a Szabadtérin. Hagyományosan a felvonulás a szombati napon lesz. Lehetséges, hogy az építkezések miatt módosított útvonalon, de az élmény garantáltan nem marad el az előző évekhez képest. Vasárnap este a Viszontlátásra Jászberény műsorban mindenki ingyenesen megtekinti a nagyszabású gálaműsort a főtéren.

Éjszakánként nagyon jó koncertekre invitálják a közönséget, úgymint Ferenczy Gyuri és a Rackajam, Szalonna és barátai, illetve a jászságos Balogh Melinda erdélyi cigány zenei dallamokat tartalmazó legújabb cd-jének bemutatkozó albumával.

A hagyományok mellett valamennyi újszerűség is felfedezhető majd a Csángó Fesztiválon. Most a főtéren négy-öt helyszínen várják kézműves foglalkozások az érdeklődőket. Idén a szigeti vásározók kevesebben lesznek, viszont törekednek azt a színvonalat és miliőt képviselni, ami méltó a népzenei fesztiválhoz. A minőségi műsorokhoz minőségi vásárt kívánnak társítani. A gasztronómia terén ugyancsak igyekeznek a minőségre törekedni. A Bor utcában színvonalas kézműves étel- és italkínálattal várják a látogatókat. Többféle bor, sör, pálinka, sajt és egyéb finomság oltja a látogatók éhét, szomját a faházakban.

Kiállítások teszik teljessé a kulturális palettát. Csángó viselet kiállítás a Magyar-magyar konferencia keretén belül, Váradi Levente gyimesi témájú fotógalériája, és már a harmadik éve megjelenő Csángó Falu kiállítás várja az érdeklődőket.

A táborok szintén szerves részei a fesztiválnak. Augusztus negyedikétől a Táncház és zenésztábor mintegy százhúsz résztvevővel, a kisebbeknek pedig az Aprók tábora lesz nyitva a fesztivál ideje alatt. Ebben az évben egy nyugodt költségvetésű, hangulatos programot terveztek a szervezők, aztán majd jövőre, a harmincadik kerek évfordulóra megpróbálják tökéletesíteni, még színvonalasabbá tenni a fesztivált - ígérte Szűcs Gábor programigazgató.

 

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.