COMMHERITOUR nemzetközi projekt nyitórendezvénye - sajtóközlemény

COMMHERITOUR nemzetközi projekt nyitórendezvénye - sajtóközlemény
2024.04.09.

Jászberény Városi Önkormányzat küldöttsége nemzetközi partnertalálkozón vett részt, március utolsó hetében, České Budějovicében, a Commheritour nemzetközi projekt nyitórendezvényén.

 
 


Hagyományok, értékállóság, dizájn: kézművesség a jövőnek

 

Sikeresen lezajlott a Commheritour nemzetközi projekt csehországi nyitórendezvénye

 

Március utolsó hetében a Jászberény Városi Önkormányzat küldöttsége nemzetközi partnertalálkozón vett részt České Budějovicében, ami az év elején elkezdődött COMMHERITOUR nemzetközi projekt nyitórendezvénye volt.

Az Interreg Duna Régió Program által finanszírozott projekt célja, hogy fejlessze a szellemi kulturális örökség részét képező hagyományos kézművesség értékmegőrző újragondolásának kereteit, valamint erősítse annak szerepét a helyi foglalkoztatás, kreatív gazdaság és turizmus területén. Miközben a projekt elősegíti a helyi kézműves kulturális örökség megőrzését és hasznosítását, erősíti az érdekelt közösségeket a partnertelepüléseken és a Duna régió szintjén.

A harminc hónapig tartó projektben a Jászberény Városi Önkormányzat vezető partneri szerepet tölt be, szoros együttműködésben a Jászsági Népművészeti Műhely Egyesülettel, valamint az egyaránt budapesti székhelyű Hagyományok Házával és a Népművészeti Egyesületek Szövetségével, amelyek társult partnerintézmények, illetve -szervezetek.

A csehországi nyitórendezvényen a nyolc Duna régióba tartozó országból származó 12 partner mindegyike aktívan részt vett. Ezek között európai uniós és azon kívüli országok is vannak, mint például Szerbia, vagy épp Bosznia-Hercegovina. A némileg eltérő, mégis sok szempontból hasonló kultúrákból érkező partnerek más és más kézműves iparág sokrétű fejlesztését tűzték ki célul. Jászberény célja a viseletkészítés újszerű értelmezése: hagyományos alapokra építve viselhető termékek tervezése, fejlesztése és népszerűsítése.

A találkozón egy kisebb kiállítást is berendeztek a szervezők a projektpartnerek – nem egyszer jövőbe mutató – kézműves termékeiből. Jászberény egy hagyományos jász mintával ellátott, de napjainkban is hordható, ünnepi viseletet mutatott be. Vajon középtávon lehetőségünk lesz-e ezt és az ehhez hasonló öltözeteket bármelyikünk számára elérhetővé tenni? A cél egyértelműen ez.

A COMMHERITOUR projektnek lesznek partneri és Duna régió szintű eredményei is. A helyi érintettek bevonásával zajló partneri tevékenységek mellett a legfontosabb cél az egymástól való tanulás, a tapasztalatok megosztása és egy közös, a Duna régiót felölelő online platform (HeriCraft Market) létrehozása lesz. A projekt záróeseményét várhatóan 2026 tavaszán rendezi majd Jászberény.

A projekt az Interreg Duna Régió Programból, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 (fotók Zdenek Hanzal)

commheritour rgbimg_2726

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.