BIDF helyszín a Lehel Film – Színház

BIDF helyszín a Lehel Film – Színház
2023.01.30.

Ebben az esztendőben 9. alkalommal rendezik meg a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált, január 26. és 29. között. A BIDF, a világ legrangosabb dokumentumfilmjeinek,  egyetlen nemzetközi verseny fesztiválja Magyarországon, sok alkotás premier alkalma is.  Fővárosi mozitermek mellett, tíz vidéki városban, a magyar közönség számára láthatók a legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek, a Berlinale, a Sundance, Cannes, Velence és az IDFA fesztiválok favoritjai.

A budapesti fesztivál programjának egy szeletét, vidéki helyszínként, első alkalommal a jászberényi közönség is megismerheti, a Lehel Film – Színház Sára Sándor termében, ahol hét nagyon aktuális és változatos témájú dokumentumfilmet nézhetnek meg.

A BIDF helyi eseményének megnyitóját, más helyszínekkel megegyezően, január 26-án délután tartották meg a Lehel Film – Színház nagytermében. Az eseményen Erdei Gábor a JTtv szerkesztő-műsorvezetője osztotta meg gondolatait a közönséggel, majd Budai Lóránt polgármester mondott köszöntöt. Videó üzenetben üdvözölte, Sós Ágnes, Balázs Béla-díjas filmrendező, a BIDF alapító-igazgatója, az először a vidéki helyszínek közé került Jászberény érdeklődő nézőit. A program a Kölyök Platónok című film bemutatójával folytatódott, amit szakmai beszélgetés követett, Kunné Darók Anikó óvoda- és drámapedagógussal.

„Ne vedd el mások életét és lelkét, múltját és jelenét, szabadságát és örömét, alkotását és hitét, ne pusztítsd el a környezeted!” ennek szellemben rendezik a 9. BIDF-t, melynek anyagain is olvasható az üzenete: „Tiszteld az életet!”  „Ne ölj!” A fesztivál szlogenjei, Légy felelős! Légy bátor! Légy őszinte! Légy szabad! Légy boldog! – ehhez az öt felszólításhoz igazodik az a közel félszáz filmalkotás amely vetítésre kerül.

A Lehel Film – Színház Sára Sándor termében vasárnapig két – két dokumentumfilmet nézhet meg az érdeklődő közönség, minden vetítést beszélgetés követ, meghívott szakértőkkel, ezzel segítve olyan nehéz témák feldolgozását, mint a háború, betegségek, bűnözés.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.