Benne rejlett a tehetség

Benne rejlett a tehetség
2024.02.07.

A Csányi Alapítvány Jászsági Közösségi Házához tartozó Déryné 6 Galéria, egy lenyűgöző rajzkészséggel megáldott autodidakta alkotó, Nagy Anikó megkapó rajzaból mutat be egy kiállítást, Szárnyakon szédülő címmel, melynek megnyitóját február 6-án délután tartották a kulturális térben.

A szervezők és maga kiállító is meglepődött, hogy még a nagyterem is kicsinek bizonyult, annyian voltak kíváncsiak az első alkalommal rajzait a nagyközönség megmutató Nagy Anikó alkotásaira. Az egybegyűlteket köszöntő dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója „elárulta”, a művészet az egyetlen deviancia, ami nem büntetendő, mégis valamennyien élvezhetjük. A művész pedig mindannyiunkban elveszett, - állította - csak nem vagyunk elég bátrak, hogy megmutassuk. Anikó bátor volt, elhozta képeit, így a Déryné 6 Galéria újabb rejtett értéket mutathat meg a városból.

A folytatásban zene következett Árva Zsolt gitáron, beugró énekesként Kovács Zsigmond közreműködött, a dallam közvetítésébe maga a kiállító is beszállt, gitár kisérettel.

A rajzok tárlatát, a bemutatót kezdeményező Kohári-Nagy Boglárka nyitotta meg, aki történetesen az alkotó Nagy Anikó lánya. A nagyon személyes rajzokról elmondta, hogy szomorúsággal, gyásszal, betegséggel terhelt időszakban kezdtek papírra vetődni, az eleinte fájdalmakról tanúskodó képek mellett később megjelentek olyanok, melyek a világ apró szépségeit ragadták meg. Szerette volna megmutatni ezeket a rajzokat, mert számára édesanyja üzenetét hordozzák, miszerint viharfelhők mindig vannak, csak az esernyőt kell megtalálni, és ha valaki rálel, az igen rendkívüli.

Baráti felkérésre, és néhány beszélgetést követően, Velkeiné Pócz Ilona művésztanár vállalta, hogy szól a kiállító alkotó, képzőművészet területén megélt hatásairól. Ebben jelentős szerepet kaptak az olasz barakk festészetből Caravaggio, valamint a spanyol Góya, romantika korában készült képei és Csontváry fekete-fehér grafikái.

Nagy Anikó egy őstehetséggel megáldott, szívesen rajzoló alkotó, aki saját fotói mellett az online térben fellelhető képeket használja modellként, melyekről fotó reálista ábrázolásokat készít. Remekbe szabottak inverz rajzain, a fekete háttérből kivilágló világos formák adnak nem mindennapi hatást az ide tartozó ábrázolásoknak, bravúrosan alkalmazza ezeket a kontrasztokat. A nagyon nehezen visszaadható emberi érzelmekről készült illusztrációi mesterien eltaláltak.

Szárnyakon szédülő címet, talán, tudatosan választotta a kiállításhoz, a TRB számának mondanivalója miatt, ami megélt életszakaszát is jellemezheti. „Szigorú, szomorú, szakadt napokat éltem át”, de harcait megharcolta, a krízis időszakát feldolgozta és szabadságot érez, amiben a rajzolás is segítette.

Ismerjék meg, egy benne rejlő tehetséget kibontakoztató alkotó rajzait és merüljenek el szépségükben, ha megnézik meglátják, hogy érdemesek az elismerésre.

duka

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.