Az absztrakt világ találkozása a valósággal

Az absztrakt világ találkozása a valósággal
2024.05.23.

Áramlat címmel a tanév utolsó kiállítása nyílt meg, május 14-én délután, a Déryné 6 Galériában. A kiállító térben Keppel-Dankó Bernadett, alkotó nevén Bedda Narrett festőművész képeit és nagyméretű vásznait szemlélheti meg a képzőművészet iránt érdeklődő látogató.

A vásznakra felhordott festékek illata szinte érződött a terem levegőjében, amelyre dr. Radoszáv Miklós, a Csányi Alapítvány operatív igazgatója, mint házigazda is utalt köszöntő szavaiban. Kijelentette: kell, hogy az itt látható művek átjárjanak bennünket és ahogy a kiállítása ajánlójában az alkotó fogalmazott, mindenkinek meg kell találni a saját útját, melyen eltalál önmagához, és talán ebben ezek az alkotások is segítenek.

A kiállítást Zelena Veronika, festőművész nyitotta meg, aki gondolatait beszélte el és osztotta meg a műalkotásokról. Elmondta, a festőművész megmutatja nekünk milyen is az absztrakt világ találkozása a valósággal. Egyes alkotásokon természeti elemek láthatók absztrakt ecsetvonásokkal, az élénk színek, egzotikus virágok, pálmák, hegyek, a folyók sodrása, ég és a föld találkozása, mind megtalálható a kiállított munkákban. Egyes művekben fellelhető a horizont vonal, mintha tájképeket látnánk, ugyanakkor lehet, hogy csak két szín találkozását.

Igen szembetűnő, megkapó, nagyméretű színgazdag vásznai, tele lendülettel felvitt festéknyomokkal, melyekből látszik milyen mozdulatokkal keletkeztek az ecsetvonások, ezzel betekintést engedve az alkotói folyamat lépéseibe. A padlóra terítve készültek ezek a munkák, és mint szinte minden alkotása, zenei inspirációra születtek, a hallgatott ritmust, az absztrakt festészet szabadságával közvetítve.

„Színeim az egyetlen tudatos pontja képalkotásomnak, inspirációim a természetben megfigyelt színpárokból kerülnek ki. Így dolgozunk mi együtt, ösztön, anyag, ritmus és természet.”…

„…képeimet sokszor elővéve, újabb rétegekkel gazdagítva, ahogy az eltelt idő is átszűri, átszínezi a történéseinket. Hogy nőjenek velem együtt, mint a természetben a növénycsoportosulások.” írja művészi munkájáról Bedda Narrett.

Keppel-Dankó Bernadett, a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatott tanulmányokat festő szakon, majd a képzőművész tanár szak következett, sok időt töltött külföldön, alkotásai több kiállításon voltak már láthatók. Klasszikus figurális festészetből indult, melynek elemeit fokozatosan bontotta le, az absztrakcióban főleg a flow fogta meg, az áramlása az anyagoknak, a mozgásnak. Az elmúlt esztendőben választotta lakhelyül városunkát férjével és gyermekével, művész tanárként rajz- és vizuális kultúrát oktat majd szeptembertől a Nagyboldogban.

Az Áramlás című kiállítás, egy hónapon át, június 14-ig, megtekinthető a Csányi Alapítvány Jászsági Közösségi Házához tartozó Déryné 6 Galériában.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.