Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, áldozataira és mártírjaira emlékeztünk

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire, áldozataira és mártírjaira emlékeztünk
2022.11.02.

Városunkban már egy nappal a nemzeti ünnep előtt, október 22-én kapcsolódó programokkal kezdetét vette az emlékezés az 1956-os magyar forradalom és szabadságharcra. A Lehel Film-Színházban Forradalmi Slam Poetry estet rendeztek. Október 23-án pedig az egész nap az emlékezés jegyében telt.

 

A hagyományoknak megfelelően idén is ünnepi szentmisével kezdődött október 23-án az emlékezés az 1956-os magyar szabadságharc és forradalom hőseire, áldozataira, mártírjaira. Ezt követően a Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Technikum és Szakképző Iskola diákjaink előadását - „Míg szívünk dobog, ’56 él” – tekinthették meg az ünneplők. A műsort Juhászné Tóth Tímea állította össze.

 

A 298-as számú Lehel Vezér Cserkészcsapat közreműködött az 56-os emlékműnél megtartott koszorúzás során, majd az emlékezők a városháza falán elhelyezett emléktábláknál is lerótták kegyeletüket. Itt három tábla is őrzi a 66 évvel ezelőtti események emlékét. Egyet még  a rendszerváltás idején, egy másikat 2013-ban, a harmadikat pedig 2016-ban helyezték el itt.

A megemlékezés következő állomása a Fehértői temető volt, ahol emlékkert van kialakítva az 1956-os jászberényi hősök, áldozatok és mártírok tiszteletére. Az 56-os kopjafáknál az egyházak képviselői emlékeztek, majd a Szolnoki Szakképzési Centrum Klapka György Technikum és Szakképző Iskola diákjai helyezték el az emlékezés, a tisztelet virágait.

Este pedig egy új elem is megjelent az 1956-os ünnepség zárásaként városunkban: néhány órás fényfestéssel és mécsesek gyújtásával emlékeztek a városházánál a 66 évvel ezelőtti események hősei, áldozatai és mártírjaira.

Kapcsolód programja volt a napnak az a vetítés, amelyik 20 órakor a Lehel Film-Színház Sára Sándor termében kezdődött, ahol a Szerencsés Dániel című magyar filmdrámát tekinthették meg az emlékező ünnepi nap zárásaként azok, akik ezzel is kifejezték tiszteletüket az 56-osok iránt, akik kiálltak igazukért és életüket is feláldozták Magyarországért.

Vissza
Jászberény A Jászság Fővárosa
Jászberény Városi Önkormányzat
Cím: 5100 Jászberény, Lehel vezér tér 18.
Postacím: 5101 Jászberény Pf.: 61.